Uspješno provedena terenska vježba potrage i spašavanja zrakoplova

04.06.2023.

16:31

Autor: M.M./HRT

Uspješno provedena terenska vježba potrage i spašavanja zrakoplova

Uspješno provedena terenska vježba potrage i spašavanja zrakoplova

Foto: MUP / -

U organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite, na području Virovitičko–podravske i Osječko–baranjske županije, 3. i 4. lipnja 2023., održana je terenska vježba "ASAR 2023-3" s ciljem provjere usklađenosti operativnog djelovanja svih sastavnica sustava potrage i spašavanja zrakoplova na kopnu i unutarnjim vodama tijekom svih faza provedbe akcije.

Uz predstavnike Stalne koordinacije za potragu i spašavanje zrakoplova RH, stručnjake iz Regionalnog savjetodavnog odbora za potragu i spašavanje zrakoplova (RASARAC) -a te brojne uzvanike, programu za promatrače nazočio je ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut koji je tom prilikom rekao kako je ovo jedna od većih akcija, vježba koja traje u tri koraka, već dvije godine. Ova vježba nastavak je na simulacijsko - komunikacijsku vježbu "ASAR 2023 – 1" i stožerno - zapovjednu vježbu "ASAR 2023 - 2" koje organizira Ravnateljstvo civilne zaštite.

- Vježbe su vrlo važne za sustav civilne zaštite jer vježbom se uigravaju svi sudionici sustava civilne zaštite, a na ovoj vježbi je sudjelovalo preko 200 sudionika iz različitih operativnih snaga sustava civilne zaštite. Ovo je bila jedna široka i kompleksna vježba koja je pokazala kako je RH spremna na ovakve i veće aktivnosti, te su sve sastavnice potvrdile kako su spremne, uigrane i koordinirane, istaknuo je Trut.

Prema scenariju vježbe, pilot putničkog zrakoplova s 36 putnika i 4 člana posade, na liniji Zadar – Osijek u zadnjoj zaprimljenoj radio poruci, prijavljuje tehničke probleme i traži hitno slijetanje. Nakon toga, Hrvatska kontrola leta gubi radio vezu sa zrakoplovom, a u području Požege gubi i radarski kontakt. Po zaprimanju svih dostupnih i relevantnih podataka Operativni centar civilne zaštite pokreće akciju potrage i spašavanja.

Vježba je održana na području Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske županije te na lokaciji Spasilačkog koordinacijskog centra na kopnu (Ravnateljstvo civilne zaštite), Hrvatske kontrole zračnog prometa, Croatia Airlines-a i Zračne luke Osijek, kao i na lokacijama operativnih dežurstava sudionika sustava zrakoplovne potrage i spašavanja. Vježba je održana u realnom vremenu te su svi sudionici terenskog dijela vježbe pristizali na lokaciju baze operacije u Slatinski Drenovac iz svojih sjedišta iz kojih svakodnevno idu na hitne intervencije. U bazi operacije formirani su mješoviti potražni timovi sastavljeni od pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, HGSS-a i vatrogasaca dok je policija osiguravala područje pretrage. Uz zemaljske snage, u potragu je bio uključen i zrakoplov Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX) opremljen termovizijskim kamerama te helikopter Antiterorističke jedinice Lučko koji je uz tim HGSS-a sudjelovao i u spašavanju teško ozlijeđenog spašavatelja. Uz operativne procedure, tijekom vježbe je simulirano i krizno komuniciranje u slučaju pada zrakoplova pri čemu je koordinacijsku ulogu s predstavnicima odnosa s javnošću operativnih službi i nadležnih tijela imala Služba za krizno komuniciranje Ravnateljstva civilne zaštite, a sve kako bi se osiguralo usklađeno, točno i pravodobno izvještavanje prema javnosti.

Timovi hitne medicinske službe zbrinuli su 20 teško ozlijeđenih osoba, a pri simuliranom padu zrakoplova, prema scenariju, smrtno je stradalo 20 osoba.

Timovi Hrvatskog Crvenog križa sudjelovali su u pružanju psihosocijalne podrške članovima obitelji preživjelih i stradalih putnika u centru za prihvat obitelji u Zračnoj luci Osijek, u koordinaciji s predstavnicima Zračne luke Osijek i Croatia Airlinesa.

Uz tetra veze, tijekom vježbe je korišten sustav NICS (Next Generation Incident Command System) kao alati za komunikaciju i izmjenjivanje informacija između svih sudionika potrage i spašavanja zrakoplova. Na taj način su svi sudionici bili upoznati s trenutnom fazom operacija te se minimalizira mogućnost nepotrebnog dupliciranja aktivnosti na terenu.

Na vježbi je sudjelovalo više od 200 sudionika, uključujući predstavnike MUP-a, Oružanih snaga RH, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Hrvatske kontrole zračne plovidbe, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Hrvatske vatrogasne zajednice, Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatskog Crvenog križa, Državnog hidrometeorološkog zavoda, Zavoda za hitnu medicinu Virovitičko-podravske, Osječko-baranjske i Požeško - slavonske županije, Zračne luke Osijek i Zadar, Croatia Airlinesa i FRONTEX-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!