Teret vojničkih obitelji u jednom prizoru

24.09.2018.

16:52

Autor: Ž.V./B.S.LJ./HRT

default error photo
Dirljivi prizori danas u Splitu. Očevi su se nakon tri tjedna vratili kući.
Dirljivi prizori danas u Splitu. Očevi su se nakon tri tjedna vratili kući. Prizori dječaka koji im se bacaju oko vrata možda najbolje oslikavaju teret vojničkoga života koji sve vrijeme nose njihove obitelji.


Iz trotjedne misije potpore miru i sigurnosti na Mediteranu, u matičnu luku u Splitu vratio se brod Hrvatske ratne mornarice. Sudjelovao je u osiguravanju slobodne plovidbe središnjim Mediteranom te uočavanju i prevenciji mogućih sigurnosnih ugroza. 

Članovi posade raketne topovnjače "Vukovar", njih 33, uspješno su odradili prvu mornaričku misiju u povijesti HRM-a. Djelovali su u taktičkoj skupini NATO-a za srednji Mediteran i, kažu, nije bilo nimalo jednostavno jer se trebalo  prilagoditi novim zadaćama i uvjetima.

U nadzoru pomorskih ruta i prometa brod je u dvadesetak dana prevalio 4 tisuće nautičkih milja (oko 6 i pol tisuća kilometara) i u suradnji s drugim brodovima taktičke skupine sudjelovao u preventivnim aktivnostima i otkrivanju mogućih ugroza. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!