Termoelektrana Plomin I uskoro bi mogla proraditi

14.06.2022.

19:42

Autor: Ivana Nežić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Termoelektrana Plomin I uskoro bi mogla proraditi

Termoelektrana Plomin I uskoro bi mogla proraditi

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Termoelektrana Plomin I uskoro bi opet mogla pustiti bijeli dim. Nakon šuškanja u lokalnim kuloarima, čini se da je HEP ozbiljno krenuo u taj projekt, i to kako bi se od biomase i otpada proizvodila struja. Okolne općine i Grad Labin poručuju: najprije trebaju sjesti za stol s nama.

Sunce, more i turisti koji uživaju tik do termoelektrane. Vlasnica ovog bara na plominskoj Copacabani, kaže, njima to najmanje smeta.

Trenutačno je u funkciji samo TE Plomin II, s najvišom građevinom u Hrvatskoj, dimnjakom od 340 metara. Do nje je Plomin I, koji bi, prema najavama uskoro opet trebao proraditi, ali ne na ugljen. HEP je još 2021. pokrenuo javnu nabavu za projekt pod nazivom "Odabir najboljih raspoloživih tehnika za korištenje biomase i otpada u TE Plomin" s ciljem...

"... očuvanja sigurnosti opskrbe kupaca električnom energijom nastavkom proizvodnje na lokaciji TE Plomin s jedne strane te doprinosa HEP-a uspostavi cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Hrvatskoj, smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagališta, smanjenju emisija stakleničkih plinova s odlagališta te iskorištavanju otpada u energetske svrhe, sukladno hijerarhiji gospodarenja otpadom u skladu s dokumentima EU..., priopćio je HEP d.d./vlasnik TE Plomin.

Neslužbeno doznajemo da bi se ovdje trebao spaljivati otpad iz čak pet hrvatskih županija. Iz Grada Labina i zainteresiranih općina kažu - nitko ih iz Uprave HEP-a nije kontaktirao.

- Ukoliko budemo razgovarali na pravi način i ukoliko budu upotrebljene najmodernije tehnologijekoje čuvaju okoliš možda se može razgovarati, ali za početak treba sjest za stol, kaže Valter Glavičić, gradonačelnik Labina.

I sam kaže kako je ovo prebitna tema ne samo za Labinštinu već za cijelu Hrvatsku.

Još je važnija i za lokalno stanovništvo, kojem suživot s termoelektranom ne smeta, mnogi ovdje rade, ali dosta im je pustih obećanja.

Plomin I trebao bi opet proraditi - no kad i kako, još se ne zna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!