13:27 / 17.05.2020.

Autor: Borko Brunović/Dnevnik/IMS/V.K./HRT

Teške riječi: Pregovori Škore i Mosta nisu uspjeli

-

-

Foto: - / -

I prije raspuštanja Sabora i raspisivanja izbora, jasno je da će kampanja koja je već počela - biti kratka i žestoka.
Iako se nagađalo da će Most nezavisnih lista na izbore s Domovinskim pokretom Miroslava Škore - kasno sinoć su na svojoj Facebook stranici objavili kako će na izbore ipak - samostalno. Odluku Mosta danas je potvrdio i Nikola Grmoja. Stigao je i odgovor Domovinskog pokreta i Miroslava Škore. Poručuje kako neće dodatno zaoštravati javnu retoriku sa strankom koja se pokazala kao težak i nepouzdan politički partner.

Most na izbore izlazi samostalno

- Pregovori s Mostom nažalost nisu uspjeli, poručili su iz Domovinskog pokreta, ističući da su spremni preuzeti odgovornost za budućnost RH te okupiti široki krug partnera s kojima bi na izborima srušili "duopol HDZ-SDP". "Ti su napori urodili plodom i stvorili smo jezgru snažne i svjetonazorski srodne koalicije koja već danas izaziva respekt, pa i strah političkih kartela predvođenih već spomenutim sijamskim blizancima HDZ-SDP, plus trabanti, 'žetončići' i trgovački partneri, objavili su iz Domovinskog pokreta na Facebooku. To povijesno poslanje, ističu, morat će izvršiti bez Mosta s kojim su u dobroj vjeri dugo i ozbiljno pregovarali.

"Most se puno puta pokazao kao težak i nepouzdan politički partner"

-
Ti pregovori nažalost nisu uspjeli. Domovinski pokret neće, neposredno pred izbore koji su nam nametnuti, dodatno zaoštravati javnu retoriku sa strankom koja se već puno puta do sada pokazala kao težak i nepouzdan politički partner, ističu iz Domovinskog pokreta Miroslava Škore. Spremni su, ističu, s koalicijskim partnerima preuzeti odgovornost za budućnost zemlje i naroda, s Mostom ili bez njega.- Mi smo kost u grlu svima koji bi krojili sudbinu Hrvatske bez hrvatskog naroda i stvarali dodatne podjele. Na kraju, ako je ovo Mostova konačna odluka, mogu je ovjeriti kod javnog bilježnika, nek' bude vjerodostojno, zaključuju u Domovinskom pokretu.

Grmoja: Nije bilo stvarne volje za dogovorom u Domovinskom pokretu

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja ocijenio je u nedjelju, nakon prekida predizbornih  pregovora o koaliciji s Domovinskim pokretom, da nikakve stvarne volje za dogovorom nije bilo, i ponovno najavio da Most izlazi samostalno na izbore uz nekompromitirane ljude kao partnere. Grmoja dodaje da je Škorina izjava kako bi Most svoju odluku o prekidu pregovora 'trebao ovjeriti kod javnog bilježnika' - ispod svake razine.

- Most je dosad na sve izbore izlazio sam. Sada smo zbog ovih izvanrednih okolnosti tražili partnera, i našli smo ih, samo što to nije gospodin Škoro i ljudi oko njega, izjavio je Grmoja poslijepodne na konferenciji za medije u Zagrebu. Rekao je da je Most pronašao nove, nekompromitirane ljude s kojima će izaći na parlamentarne izbore. Također je ustvrdio kako se u pregovorima s Domovinskim pokretom, 'osjećala težina HDZ-ovih otrovnih strelica' i poruke da se sa svima, pa i sa Škorom može surađivati, ali da se s Mostom ne može.Upitan je li koaliranje s Mostom bila prepreka Škorinom Domovinskom pokretu za eventualnu suradnju s HDZ-om nakon izbora, Grmoja je kazao da su to rekli iz HDZ-a, a da njihove tvrdnje o Mostu kao nepouzdanom partneru, sada ponavlja i Škoro. Grmoja nije želio otkriti na koje je ljude mislio, kada je u govorio o financijerima i sponzorima koji stoje iza Domovinskog pokreta i Škore i imaju "veliki utjecaj na odlučivanje".

Da Most na predstojeće parlamentarne izbore izlazi samostalno potvrdili su čelnici Mosta na videosnimci na Facebooku, navodeći kako se pokazalo da suradnja s Domovinskim pokretom "nije čista priča", te kako je bilo jasno da do koalicije s Miroslavom Škorom neće doći.

Kampanja koja je već počela - bit će kratka i žestoka

Nakon razlaza s Mostom, Miroslavu Škori preostao je još jedan jaki igrač na desnici  - vukovarski gradonačenik Ivan Penava, koji o pregovorima i mogućem odlasku iz HDZ-a zasad šuti. Nagađanja ne žele komentirati ni u HDZ-u, u kojem najavljuju samostalan izlazak na izbore i pobjedu.

- Nije vrijeme za nikakve političke eksperimente nego je vrijeme za odgovorne i odvažne, a tu mislim da svi građani prepoznaju želite li premijera Bernardića i želite li premijera Andreja Plenkovića. Pogledajte što je učinjeno i mislim da je tu sve jasno, poručuje Sunčana Glavak.

No ako se pita šefa oporbe Davora Bernardića - na izborima će slaviti Restart koalicija. U nju je danas ušao i Međimurski demokratski savez, a pregovara se i s međimurskim županom Matijom Posavcem.

A da bi izbori bili raspisani - sutra se treba raspustiti Sabor. Upravo zbog činjenice da će se to dogoditi iako nije donesen zakon o obnovi Zagreba nakon potresa - na Trgu svetg Marka cijeli će dan i noć prosvjedovati zagrebački oporbenjaci.

I prije raspuštanja Sabora i raspisivanja izbora, jasno je da će kampanja koja je već počela - biti kratka i žestoka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!