SPH: Napad na policajca ne može se tretirati kao prekršaj

12.12.2022.

Zadnja izmjena 16:55

Autor: Hina/MUP/HRT

Policija

Policija

Foto: Ilustracija / MUP

Zagrebačka policija traga za vozačem koji je u ponedjeljak, pola sata iza ponoći, na makadamskoj cesti u Novom Čiču pokušao pregaziti policajca jer ga je htio zaustaviti nakon čega je drugi policajac zapucao prema vozačevom audiju.

U trenutku kada je policijski službenik izašao iz službenog vozila, nepoznati vozač je spomenutim vozilom naglo krenuo prema njemu. Policijski službenik je uspio izbjeći nalet vozila skočivši u stranu, nakon čega je drugi policijski službenik ispalio nekoliko hitaca u smjeru pneumatika kako bi zaustavio vozilo koje se udaljavalo. Kako u tome nije uspio, vozilo se udaljilo s mjesta događaja, objavila je PU zagrebačka.

Vozilo je naknadno pronađeno, a kriminalističko istraživanje je u tijeku, objavila je policija.

Sindikat policije Hrvatske osudio novi pokušaj ubojstva policajca

Sindikat policije Hrvatske traži hitne izmjene kaznenog zakona i pooštravanje kazni za napad na policijske službenike. Osuđujemo sve učestalije napade na naše kolege, pa i posljednji napad u mjestu Novo Čiče u blizini Velike Gorice.

"Pitamo se do kada će se tolerirati ovakvi napadi, što se mora dogoditi da se konačno promijeni zakon? I ranije smo upozoravali kako se napadi motornim vozilom poput ovoga trebaju kvalificirati kao pokušaj ubojstva i zato Sindikat policije Hrvatske ponovno apelira na uvođenje novog kaznenog djela – napad na policijskog službenika motornim vozilom. Prečesti napadi na policijske službenike dokaz su da postojeće kazne preblage te da ih treba što prije pooštriti kako bismo zaštitili one koji brinu o sigurnosti svih hrvatskih građana", ističu u priopćenju. 

Dodaju da ako policajac nije siguran i ne može zaštititi sebe kako treba, neće moći zaštititi ni građane.

"Sindikat policije Hrvatske godinama upozorava da se napad na policajca, bio on verbalni ili fizički, treba tretirati kao kazneno djelo, a ne kao prekršaj", ističu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!