16:45 / 19.10.2018.

Autor: R.I./I.H./HRT

Test biološke dobi - novi uspjeh naših znanstvenika

-

-

Foto: - / -

Znanstvenici naime tvrde da geni određuju samo dio naše sudbine, no glikani je mogu promijeniti. Testovi na kojima rade možda neće spriječiti razne bolesti, ali će ih prevenirati, odgoditi i kontrolirati.
Još jedan uspjeh hrvatskih znanstvenika - na tržište je došao test biološke dobi. Znanstvenici naime tvrde da geni određuju samo dio naše sudbine, no glikani je mogu promijeniti. Testovi na kojima rade možda neće spriječiti razne bolesti, ali će ih prevenirati, odgoditi i kontrolirati.

GlycanAge prvi je korak i test u projektu ljudskog glikoma. Dovoljno je koristiti lancetu putem koje se uzima uzorak krvi. Otisci se ostavljaju na 4 mjesta unutar kartice koja je kodirana. I zatim se šalju u Genos na analizu biološke dobi.

Definiranjem biološke naše dobi putem analize glikana utvrđujemo da li  već postoje neki upalni procesi ili procesi mogućnosti nekih kardiovaskularnih i dijabetičkih boelsti i na taj način preventivno možemo djelovati na naše zdravlje, rekla je Branka Zlatkov, izvršna direktorica tvrtke Genos Glycoscience.

Test koji stoji 5.500 kuna moguće je kupiti u Londonu, Pekingu i Zagrebu. Velik dio složenih bolesti su posljedica zapravo našeg životnog stila a ne isključivo naše genetike. Ako glikanskim testovima na vrijeme otkrijemo da smo ugroženi za razvoj nekih bolesti možemo promijeniti svoje životne navike i spriječiti razvoj bolesti, rekao je Gordan Lauc, osnivač i vlasnik Genosa.

Gene ne možemo promijeniti, no biološku dob možemo. U Genosovu laboratoriju mijenjaju budućnost. Projekt humanog glikoma planira analaizirato stotine tisuća ljudi, mi smo do sada napravili oko 80 000 i imamo već u fazi kliničkih testiranja pšredviđanje dijabetesa, predviđanje kardiovaskularnih bolesti, stratifikaciju pacijenata za odgovor na različite lijekove, dodaje Lauc.

Budućnost je u personaliziranoj medicini, a ona je dobrim dijelom i u rukama ovih hrvatskih znanstvenika, koji ne poznaju granice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!