Kako je prošlo testiranje intervencija u borbi protiv siromaštva djece?

02.04.2023.

11:38

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj

Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj

Foto: HTV / HRT

Nakon 33 mjeseca provedbe pilot-programa „Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj", financiranog sredstvima Europske unije, UNICEF je okupio partnere i predstavio rezultate provedbe.

O tome su govorili u emisiji Studio 4, Matija Posavec, međimurski župan i Andrea Krznar, županijska koordinatorica EU Jamstva za svako dijete.

Krznar je rekla kako je „Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj" je šira faza europske inicijative u kojoj svako dijete u Europi ima pravo na pristupi ima pravo na pristup uslugama i svemu onome što mu treba za zdravi rast i razvoj.

- Hrvatska je jedna od sedam zemalja u kojoj se provodi program koji je u suradnji s UNICEF-om, rekla je Krznar te dodala kako se program provodi i uz potporu Vlade RH, te Međimurske županije i 7 jedinica lokalne samouprave i 12 provedbenih partnera.

Kako kaže, cilj „Faze 3” je bio testiranje intervencija koje mogu doprinijeti u borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti djece.

- Međusektorska suradnja je iznimno važna kada se gleda dobrobit djece, rekla je.

Posavec je naglasio kako ovaj program pretpostavlja prepoznavanje izazova i problema s kojima se suočavaju u dijelu županije.

- Mi smo na to ukazivali, ali nije bilo pretjeranog sluha sve dok na UNICEF nije dao šansu okupivši 7 zemalja. Naša regija dobila je šansu da se, sveobuhvatnim projektom u koji je uključeno preko dvije tisuće djece i dvije i pol tisuće roditelja, pruži svakom djetetu mogućnost za život, rekao je.

Krznar naglašava kako je u sklopu ovog programa izgrađeno 4 centra za djecu i obitelj.

- Kada smo ih gradili, nazivali smo ih resursni centri i taj je naziv ostao. Oni moraju biti resurs u zajednici gdje će se okupljati svi dionici i svi pružatelji usluga koji pružaju usluge djeci i obiteljima, istaknula je Krznar.

Posavec naglašava kako se cijela politika u Međimurju vodi na temelju očekivanja ljudi koji žive ovdje.

Krznar govori kako je ovaj program imamo i specifične ciljeve od kojih se jedan odnosio na unapređivanje zaštite djece i podrške roditeljstvu i obiteljima. Drugi se odnosi na jačanje sustava socijalne skrbi i intersektorske suradnje.

Pogledajte više u videu:

"Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj"

"Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj"

Foto: HTV / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!