18:01 / 11.11.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Testirati sve ili ne? Lenart se ne želi cijepiti

Pitanje treba li testirati sve podijelilo je zastupnike

Pitanje treba li testirati sve podijelilo je zastupnike

Foto: HTV / HRT

Pitanje treba li testirati sve, dakle cijepljene i necijepljene i one koji su preboljeli COVID, podijelilo je zastupnice Mosta i SDP-a Mariju Selak Raspudić i Andreju Marić, dok je HSS-ov Željko Lenart poručio da se ne želi cijepiti.


- U ovoj krizi treba testirati sve, besplatno i po mogućnosti, neinvazivno, rekla je Marija Selak Raspudić.


- Testiranje svih je neizvedivo i preskupo i za bogatije od nas, uzvratila je Andreja Marić i naglasila kako struka jasno kaže da cijepljeni imaju deset puta manju šansu za zarazu, a ako im se to dogodi manja je šansa da će razviti tešku kliničku sliku, završiti na respiratoru ili umrijeti.


Ta se tema otvorila nakon što je Mostova zastupnica u slobodnom saborskom govoru prenijela podatke HZJZ-a da su od početka pandemije svega 1892 osobe ponovo zaražene, odnosno 0, 54 posto oboljelih.


Iz HZJZ-a dodaju da je riječ o tako malom broju reinfekcija da prethodno oboljele nisu prikazivali u izvješćima, jer bi se radilo o pojedinačnim slučajevima, rekla je Selak Raspudić.


- Zašto se onda ne produže COVID potvrde za preboljele i zašto se na njih radi pritisak da se cijepe? S kojim ciljem su se ti podaci do sada skrivali od zastupnika i javnosti, pitala je ministra zdravstva.


Hoće li sada Beroš, kad su podaci javno objavljeni, prilagoditi svoje preporuke i prestati raditi pritisak barem na preboljele? Još čekamo podatak koliko je reinficiranih trebalo hospitalizaciju i koliko ih je preminulo.

Zašto te podatke nemamo, upitala je Beroša od kojeg je traži da uvaži pitanje koje se tiče pola milijuna građana koji su preboljelo covid i njih oko 250.000 kojima je istekla ili će isteći COVID potvrda.


Selak Raspudić prošli je tjedan izjavila da je preboljela COVID, trenutačno se ne planira cijepiti i nema važeću COVID potvrdu.  


Lenart se neće cijepiti


Ponavljajući svoju tezu o fašizmu 21. stoljeća, Željko Lenart (HSS) je problematizirao odluke Nacionalnog stožera o uvođenju COVID potvrda, koje će od 15. studenoga vrijediti i u Saboru.


- Prvi puta se dogodilo da članovi izvršne vlasti u Stožeru donose pravila koja uređuju rad u zakonodavnoj vlasti, u Saboru, rekao je Lenart i priznao da je od onih koji se ne želi cijepiti te će, ako treba, potpisati da ne želi na respirator.


- Netko mi je rekao da ću zauzeti mjesto nekome u bolnici, ja barem 25 godina nisam ni dana bio u bolnici. Zar ljudi koji su cijeli život plaćali mirovinsko i zdravstveno nemaju pravo na mjesto u bolnici, ako se nisu cijepili, retorički se upitao.


Marić je pak poručila da četvrti val epidemije bukti pa nije vrijeme za politiku nezamjeranja i politikantstvo, ni za poziv na bunt, nego na slušanje struke i znanstvenika.


Kolegama koje se ne bi ni cijepili niti testirali poručila je da imaju pravo na virus, ali samo dok nisu u kontaktu s drugim ljudima.


Sada vam je omogućeno da se pridružite sjednicama Sabora video prijenosom, a ako se ni tako nećete pridružiti, onda vas treba i financijski kazniti, istaknula je zastupnica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!