Testovi za turiste

11.04.2021.

19:22

Autor: Ana Bralić/T.V./Dnevnik/HRT

Testovi za turiste - dodana vrijednost turističkog proizvoda

Testovi za turiste - dodana vrijednost turističkog proizvoda

Foto: HTV / HRT

Turisti će pri povratku s odmora u svoju matičnu zemlju morati pokazati negativan test na koronavirus - zato se u turističkim odredištima organiziraju punktovi na kojima će se uzimati brisovi. U nadi da će turista biti mnogo, razvija se logistika kako bi testiranje prošlo što brže i efikasnije. 

Hoće li se gostu osigurati usluga testiranja na koronavirus zasad ovisi o snalažljivosti hotelijera.

- I svakako bi trebalo napraviti što prije punktove gdje bi mi već pri samom dolasku gostiju u našu destinaciju trebali osigurati testiranje,rekla je Katarina Šprljan Marin, voditeljica prodaje hotela.

Veliki hotelski kompleksi ne žele ništa prepustiti slučaju. Ugovorili su suradnju s medicinskim tvrtkama - turistima će brisove uzimati na mjestu boravka.

- Gosti prije dolaska u hotel ili tijekom boravka mogu kontaktirati odjel rezervacija ili recepciju hotela, saznati sve potrebne informacije i dogovoriti termin testiranja. Testiranja se provode svakodnevno, a rezultati su dostupni tijekom istog dana, objasnila je Katarina Tomassini Marić, voditeljica prodaje hotelskog naselja.

U pandemijskoj sezoni takva je usluga - nova dodana vrijednost turističkog proizvoda. Pa sve detalje protokola za testiranje turista već danima dorađuje Županijska turistička zajednica.

- Bilo da će se osigurati dodatni timovi na nekim određenim lokacijama, sukladno potrebama ili će se organizirati mobilni timovi koji će odlaziti na lokacije gdje se za to ukaže potreba, otkriva Ivana Lušić, pomoćnica direktorice TZ Šibensko-kninske županije.

No, zdravstveno osoblje koje će uzimati brisove u turističkim destinacijama morat će osigurati sami. Na županijski Zavod za javno zdravstvo ne mogu računati - ljudski su im kapaciteti ograničeni. Dnevno mogu zaprimiti do 400 uzoraka.

- Ono što možemo napraviti i što će zaista biti na usluzi turističkom sektoru, to je da će kod nas moći obaviti testiranja za sve svoje turiste koji se žele testirati, poručila je Diana Dulibić, ravnateljica ZZJZ-a Šibensko-kninske županije.

Prvi ispit bit će mobilni tim za nautičare - u marinama se najavljuje velik broj, a stižu u svibnju. Svi turistički djelatnici očekuju maksimalnu pomoć resornog ministarstva pri uspostavljanju punktova. Jer njihova dostupnost i organiziranost bit će ključni faktor u odabiru destinacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!