Tetrapak ili boca za mlijeko - što je bolje?

29.07.2019.

09:58

Autor: A.M./Hina

default error photo
Nedavno provedena studija o recikliranju kartonske ambalaže za mlijeko ukazuje na to da je 'tetrapak ekološki prihvatljiv.
Ako ste ekološki osviješten potrošač, možda ste se zapitali jesu li sve te kutije u koje se pakira mlijeko loše za okoliš i bi li se trebalo 'prebaciti' na korištenje boca.

Po nedavnoj studiji istraživača s Instituta za istraživanje energije i okoliša (IFEU) iz Heidelberga odgovor je negativan.

Nedavno provedena studija o recikliranju kartonske ambalaže za mlijeko ukazuje na to da ne griješite koristite li mlijeko u 'tetrapaku', a isto vrijedi za voćne sokove i ostale napitke koji se pakiraju na isti način.

Njemački znanstvenici podsjećaju da se spomenuti napitci pakiraju u višeslojnu kartonsku ambalažu, a najveći dio kutije čini karton. Osim kartona u tetrapaku se nalaze četiri tanka sloja plastike koji štite tekućinu i sloj aluminija.

Tijekom povijesti mlijeko se pakiralo na različite načine. Početkom 20. stoljeća uvedene su staklene boce, od 1960. godine na tržište mlijeka ušle su kartonske kutije, no i plastične boce i plastične vrećice.

U mnogim se zemljama svijeta prazna ambalaža od mlijeka reciklira.

U tvornicama papira ambalaža se miješa s vodom da bi se slojevi razdvojili i da bi preostao koristan karton koji se ponovno miješa s vodom kako bi se proizveli novi proizvodi od recikliranog papira. Plastika i aluminij u posebnim se tvornicama recikliraju i koriste kao gorivo. Tetrapak kutije mogu se razrezati na sitne komadiće da bi se potom u posebnim tvornicama posebnom tehnikom prešale u daske različite debljine od kojih se na kraju izrađuje namještaj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!