10:45 / 04.08.2020.

Autor: I.D./HINA

Težak dan za vatrogasce diljem zemlje - veliki požari i jako nevrijeme

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Jako nevrijeme pogodilo je u ponedjeljak popodne i navečer Istru i središnju Hrvatsku. Osim u Dalmaciji požari i u Slavoniji.
Vatrogasno operativno središte u ponedjeljak je primilo brojne informacije o angažmanu vatrogasnih ekipa širom Hrvatske koje su gasile velike požare i uklanjale posljedice nevremena, izvijestili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

- Utvrđuje se šteta od jučerašnjeg nevremena


Jako nevrijeme pogodilo je u ponedjeljak popodne i navečer Istru i središnju Hrvatsku. Zbog velikih količina padalina i jakog vjetra koji je lomio stabla, istarski vatrogasci su zabilježili 39 intervencija. Oluja nije zaobišla ni Zagreb, gdje je zabilježeno 35 intervencija.

Nevrijeme u Hrvatskoj: pijavice u Umagu, stotine munja u Zadru...

U karlovačkoj županiji vatrogasci su zabilježili 66 intervencija, uglavnom sanacije oštećenih krovova. Uz nekoliko gradskih četvrti u samom Karlovcu, teško je stradalo i područje Duge Rese.

- U noći smo angažirali 38 vatrogasaca s područja Karlovca, koji su sanirali dio oštećenja. Pravi posao nas čeka tek danas, kada će nam u sanaciji pomoći i druge službe, rekao je zapovjednik karlovačke županijske Vatrogasne zajednice Goran Franković.

Najveći požar kod Kaštel Sućurca

Od jučerašnjih požara najveći je bio na lokaciji Strabežnik kod Kaštel Sućurca. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma te nešto poljoprivrednih kultura na površini od 180 hektara.

Širenju požara pomogao je jak vjetar koji je vatru prebacio preko Kozjaka, te su i na tom području trebale intervenirati vatrogasne snage. Na intervenciji gašenja požara sudjelovao je 173 vatrogasac s 46 vatrogasnih vozila i četiri protupožarna zrakoplova.

Požar je lokaliziran u 18 sati, a tijekom noći požarište je čuvalo 70 vatrogasaca s 25 vatrogasnih vozila. Vatrogasci su još na terenu i saniraju područje, te će radi sigurnosti ostati i dalje na požarištu.

- Iako nam je jako jugo otežavalo gašenje, u kombinaciji s teškim terenom, požar je dosta brzo stavljen pod kontrolu, rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević.

Osim u Dalmaciji požari i u Slavoniji

U gašenju požara na prostoru Kostanja kod Omiša sudjelovalo je 36 vatrogasaca s devet vatrogasnih vozila iz DVD-a Kučiće, Omiš, Zadvarje i Gata. Požar je ugašen u 21,30 sati.

Nekoliko požara zabilježeno je i u Šibensko-kninskoj županiji, na otvorenom prostoru na lokaciji Danilo-Kraljice. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od osam hektara. Na intervenciji je sudjelovalo  26 vatrogasaca s devet vatrogasna vozila, te tri protupožarna zrakoplova. Požar je ugašen u 22,45 sati.

Požar je izbio i na lokaciji Promina, Nečven-Mratovo. Opožareno je 15 hektara trave, niskog raslinja i makije. Na intervenciji su sudjelovala 23 vatrogasaca s osam vatrogasnih vozila, te protupožarni zrakoplov. Požar je ugašen u 23,15 sati.

Na lokaciji Radonić-Topići požar je zahvatio površinu od 85 hektara trave, niskog raslinja i makije. Na intervenciji je sudjelovao 81 vatrogasac s 25 vatrogasnih vozila. Požar je lokaliziran jutros u 4 sata, a tijekom noći požarište je čuvalo 15 vatrogasaca sa šest vatrogasnih vozila.

U Zadarskoj županiji, na području Privlake požar je zahvatio 32 hektara trave. U gašenju je sudjelovalo pet vatrogasaca s dva vatrogasna vozila. Požar je ugašen je u 17,25 sati.

Munja zapalila masline i nisko raslinje u Telašćici

Na Dugi Otok u uvali Čušćica u 20 sati je izbila vatra koja je zahvatila oko 50 hektara trave, niskog raslinja i borova šuma. Na intervenciji je bilo 40 vatrogasaca s devet vatrogasnih vozila. Požar je lokaliziran poslije ponoći.

Niti Slavonija nije prošla bez požara. Kod Đakova je izbio požar strništa na površini od 22,5 hektara. Na intervenciji je sudjelovalo 16 vatrogasaca s četiri vatrogasna vozila iz DVD-a Đakovo, priopćila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!