Težak dan za vatrogasce: Ugašeno nekoliko požara u Dalmaciji

15.08.2021.

08:54

Autor: V.G./HRT

Požar

Požar

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Vatrogasci jučer nisu imali mira niti u Zadarskoj županiji. Županijski vatrogasni operativni centar Zadar zaprimio je u subotu u 18.30 sati dojavu o požaru raslinja u naselju Drage pokraj Pakoštana. Požar je zahvatio nisko raslinje i borovu šumu na površini od oko 8 hektara. U gašenju požara sudjelovalo je 23 vatrogasca sa 6 vatrogasnih vozila iz JVP Biograd na Moru, DVD-a Drage, Biograd na Moru i Pakoštane, angažirana su i dva protupožarna zrakoplova Canadair. Tijekom noći organizirano je dežurstvo s pet vatrogasaca i dva vozila iz DVD Drage i Pakoštane. Požar je ugašen jutros u 7 sati.

Požar raslinja na otvorenom prostoru na području Omiša predio Srijane za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 10. kolovoza 2021. u 20.10 sati lokaliziran je u subotu u 16.30 sati. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na površini od 14 ha. U gašenju požara tijekom 14. kolovoza sudjelovalo je ukupno 45 vatrogasaca sa 14 vatrogasnih vozila iz DIP-a Split, DVD-a: Zadvarje, Kučiće, Gata, Omiš, Dugi Rat i Trilj te tri zrakoplova Canadair, jedan Air Tractor i helikopter sa uređajem za gašenje. Tijekom noći na sanaciji požarišta bilo je 6 vatrogasaca sa dva vozila iz DVD Kučiće.

Požar na otoku Hvaru kod naselja Brusje za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu dana 13. kolovoza u 18:13 sati ugašen je u 17 sati. Opožareno je oko 8 ha miješanog raslinja.

U subotu
 u 17.39 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru raslinja u Cisti Provo na području Sviba. Požar je zahvatio travu nisko raslinje i makiju na površini od oko 6 ha. U gašenju požara sudjelovalo je 28 vatrogasac sa 9 vatrogasnih vozila iz JVP Imotski, DVD-a Lovreč, Zagvozd i Trilj, angažirana su i 3 protupožarna zrakoplova Canadair. Požar je ugašen u 17 sati.

Također, u subotu u 
12.47 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru raslinja u naselju Svinišće - Podašpilje. Požar je zahvatio borovu šumu na površini od oko 2 ha. U gašenju požara sudjelovalo je 52 vatrogasaca sa 16 vatrogasnih vozila iz JVP Makarska, DVD-a Dalmacija Dugi Rat, Makarska, Brela, Baška Voda, Zadvarje, Kučiće, Gata, Zadvarje i Omiš, angažirana su i 3 protupožarna zrakoplova Canadair. Požar je ugašen u ponoć.

Vatrogasci i noćas čuvali požarište na području Vrpolja

Požar otvorenog prostora na području Vrpolja za koji je ŽVOC Šibenik zaprimio dojavu 12. kolovoza u 10.24 sati, a lokaliziran je u petak u 15.44 sati i dalje je organizirano dežurstvo. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje, makija i borova šuma na procijenjenoj površini od oko 102 ha. Tijekom noći na požarištu je bilo angažirano 6 vatrogasaca sa dva vozila iz JVP Šibenik i DIP Šibenik.

Poziv
 na oprez

Pošto nas još uvijek prati vrijeme koje pogoduje izbijanju požara, vatrogasci pozivaju građane na dodatan oprez i apeliraju na pridržavanja općih mjera za sprečavanje izbijanja požara. Još jednom upozoravaju građane na zabranu paljenja bilo kakve vatre na otvorenom. Ukoliko primijetite dim ili požar odmah zovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!