11:27 / 16.03.2021.

Autor: Kod nas doma/HTV

Težak izazov - nedostatak bračne intime

Brak na kušnji

Brak na kušnji

Foto: Ilustracija / Pixabay

Nedostatak intimnosti i seksualnog života često vodi do raspada veze ili braka. Kako se postaviti u situaciji kada muškarac više ne pokazuje interes za intimnim odnosima sa svojom ženom, objašnjava psihoterapeutkinja Nataša Barolin Belić u emisiji Kod nas doma.

Nataša kaže kako takve situacije nisu rijetke, te da su one vrlo izazovne i teške za brak.

- Važno je pogledati koji bi mogli biti uzroci, što je dovelo do toga, priča i dodaje kako neki muškarci teško pronalaze motivaciju da ih privlači ista partnerica u dugogodišnjoj monogamnoj vezi.

- Pitanje je koliko je stres zbog posla prisutan, ili su se, zbog godina, možda počele pojavljivati neke smetnje u vidu disfunkcije, pa izbjegava se suočiti s time, kaže Nataša i ističe kako je jako važno uvidjeti radi li se o nedostatku empatije i razumijevanja prema partnerici.

- Mislim da je to jako važno istražiti, tu ima puno posla, smatra.

Kako si žena, koja radi takve situacije već ulazi u frustraciju, može pomoći i što joj je činiti?

Nataša kod svojih klijenata primjećuje dva načina suočavanja:

- Jedna je opcija da neke žene jednostavno pristanu na to – pronađu si neki drugi smisao života, poput djece ili unuka. No, neke žene to ne mogu, te se počne gomilati zamjeranje, gorčina, ljutnja i frustracija, i onda se to pretoči na cijeli odnos, pa to više nije samo seksualno pitanje nego pitanje kompletnog odnosa, objašnjava.

Iako je radi tako narušenog odnosa prisutna velika patnja, većina žena iz takvih odnosa ne želi izaći.

- Ona voli svog muža i ne želi nekog drugoga, tu su djeca i obitelj, sve što su stvorili svih tih godina, objašnava Nataša kako je ženama potpuno neprihvatljivo izaći iz tog stvorenog života i rastati se.

- Velika većina žena ostane, na neki način, tiho patiti i to je ono što nikako nije dobro, zaključuje Nataša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!