Nezapamćen zločin u zagrebačkom naselju Mlinovi, ubijeno troje djece

25.09.2021.

09:10

Autor: HRT/Hina

Težak zločin na Mlinovima, policija obavlja očevid

Težak zločin na Mlinovima, policija obavlja očevid

Foto: Marko Prpić / PIXSELL

U Mlinovima u sjevernom dijelu Zagreba noćas se dogodio težak zločin. Policija je oko 2 sata iza ponoći u stanu pronašla beživotna tijela troje maloljetne djece i njihova oca koji je pokušao počiniti samoubojstvo. Muškarac se, kako doznaje HRT, nalazi na internističkoj intenzivnoj njezi u KBC Sestre Milosrdnice i stabilno je. Hrvatskoj radioteleviziji je također potvrđeno iz policije da u ovoj obitelji dosad nije bilo prijava o bilo kakvom obiteljskom nasilju.


Slučaj prati Jelena Bokun:

Kako se doznaje, 56-godišnjak je u ponoć, svega dva sata prije strašnog zločina, na društvenim mrežama ostavio oproštajnu poruku.

Nakon toga nekolicina zabrinutih građana pozvala je policiju koja je u stanu pronašla troje beživotne malodobne djece. Radi se, kako doznajemo, o blizancima u dobi od 7 godina i dječaku od četiri godine.

Policija sumnja na nasilnu smrt, odnosno da je otac djecu ugušio. Nakon toga pokušao se, kako doznajemo iz KBC Sestre Milosrdnice gdje je trenutno smješten, otrovati. Muškarac je smješten na odjelu intenzivno-internističke njege i u stabilnom je stanju.

Inače austrijski državljanin, boravio je u Zagrebu gdje je radio kao konzultant u nekoliko tvrtki. Troje djece imao je u braku s Hrvaticom, s kojom je bio rastavljen. Djeca su vikend trebala provesti s ocem.

Oglasilo se i Županijsko državno odvjetništvo. Dežurna zamjenica županijskog državnog odvjetnika u ranim jutarnjim satima u suradnji s policijskim službenicima provela je očevid povodom pronalaska tri mrtva tijela u stanu u Mlinovima.

"Postoji osnova sumnje da je austrijski državljanin (1965.) počinio kaznena djela teškog ubojstva iz članka 111. Kaznenog zakona na štetu troje maloljetne djece. Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu u suradnji s policijom poduzima daljnje mjere i radnje iz svoje nadležnosti u svrhu utvrđivanja svih okolnosti počinjenja ovih kaznenih djela", izvijestili su.

Policija obavlja očevid ispred zgrade u Mlinovima

Policija obavlja očevid ispred zgrade u Mlinovima

Foto: Marko Prpić / PIXSELL

"Prema prvim informacijama, zločin je u domeni osobne psihopatologije"

Temeljem prvih informacija zločin spada u domenu osobne psihopatologije, komentirala je za Hrvatski radio ugledna psihologinja Marina Ajduković, profesorica na Studiju za socijalni rad zagrebačkog Pravnog fakulteta.

- Već sama činjenica da je otac pokušao suicid nakon toga isto indicira na određene psihodijagnostičke kategorije, no o tome bi sada bilo jednostavno nedogovorno govoriti, kazala je dodavši kako će se sigurno provesti uvid u to što se događalo, s obzirom na to da je riječ o troje malodobne djece i da je riječ o razvedenim roditeljima.

Ono što se iz medija može doznati, ustvrdila je Jasmina Popović, voditeljica emisije "Intervju tjedna" u kojoj je psihologinja gostovala, jest da su roditelji razvedeni i da su djeca s ocem trebala provesti vikend, a iz njegovih Facebook statusa nagađaju da se radilo o lošim odnosima između bivše supruge i sadašnje partnerice.

Obitelj je, komentira Ajduković, sigurno u nekom trenutku bila u sustavu Socijalne skrbi jer je trebalo napraviti plan roditeljske skrbi.

- Morali su se u jednom trenutku regulirati ti kontakti. Pitanje je samo jesu li majka i otac o tome kako se to odvijalo informirali dalje Centar za socijalnu skrb, kazala je.

- Nažalost, gotovo svake godine imamo jednu ovakvu tragediju koja zaista ne spada u domenu normalnog, očekivanog, kazala je.

Nakon strašnog slučaja na Pagu, kao i djevojčice Nikol koju su roditelji zlostavljali uslijedio je niz pritužbi i javnih poziva da se nešto promijeni u sustavu socijalne skrbi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!