09:57 / 28.09.2019.

Autor: T.V./Hina

TIH: Informacija je obveza tijela javnih vlasti i pravo građana

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Transparentnost i proaktivno objavljivanje informacija smanjuju korupciju i povećavaju povjerenje građana u institucije, istaknuli su iz Transparency Internationala te ocijenili da borba protiv korupcije u Hrvatskoj ne postoji.
Uz Međunarodni dan prava na pristup informacijama, 28. rujna, Transparency International Hrvatska u subotu je zatražio od tijela javne vlasti, od lokalne do nacionalne razine, da budu primjer dobrog informiranja građana o pitanjima koja su od javnog interesa.

Transparentnost i proaktivno objavljivanje informacija smanjuju korupciju i povećavaju povjerenje građana u institucije, istaknuli su iz Transparency Internationala te ocijenili da borba protiv korupcije u Hrvatskoj ne postoji jer nema političke volje na najvišim razinama, ni u vlasti ni u oporbi, da se ona dosljedno provodi bez selektivnih kriterija.

- Antikorupcija se koristi samo kao sredstvo rušenja onih koji su na vlasti ili kao politička borba za njezino osvajanje bez stvarne želje da se te promjene dogode i da on njih imaju koristi svi građani koji žive u Hrvatskoj, poručili su.

Smatraju također da se pitanja podrijetla imovine i upravljanja sukobom interesa političara ne mogu riješiti selektivnim pojedinačnim prozivanjem pojedinaca radi dnevnopolitičkih obračuna.

- Učinkoviti alat je sustavna svakodnevna kontrola prihoda i rashoda pojedinaca koji se već vode pri poreznim tijelima javne vlasti uz onemogućavanje selektivnih pristupa u razotkrivanju nepravilnosti. U trenutku stjecanja imovine teret dokazivanja njezina podrijetla mora biti na pojedincu koji stiče imovinu, a ne da se za to koriste kapaciteti tijela javne vlasti. Najučinkovitiji alat je oduzimanje imovine za koju pojedinac ne može dokazati kako ju je stekao, poručila je predsjednica Transparency Internationala Hrvatska Davorka Budimir.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!