Jendričko: Pomoć traže i osobe koje ranije nisu imale psihičke smetnje

19:27 / 12.09.2021.

Autor: Dnevnik/B.A./HRT

Tihana Jendričko

Tihana Jendričko

Foto: Dnevnik / HRT

Pandemija bolesti COVID-19 ostavila je traga i na mentalnom zdravlju nacije. O negativnim utjecajima pandemije na sve nas u večerašnjem je HTV-ovom Dnevniku govorila psihijatrica i psihoterapeutkinja dr. sc. Tihana Jendričko, pročelnica Zavoda za psihoterapiju pri Klinici za psihijatriju Vrapče.

Odgovarajući na pitanje kako se pandemija odrazila na rad u klinici, s kakvim se problemima suočavaju i imaju li više posla, Jendričko je rekla kako je povećanje osoba koje se javljaju zbog različitih psihičkih smetnji na razini od 20 do 25 posto.


- Najčešće se radi o anksioznim, depresivnim smetnjama, nesanici, ponekad o PTSP-u, rekla je Jendričko.


Istaknula je da su pomoć potražile i osobe koje ranije nisu imale psihičke smetnje, a bile su izložene pandemiji ili potresu.


Posebno je istaknula adolescente, za koje je rekla da su vrlo rizična populacija jer se nalaze u razvojno osjetljivom periodu, u kojemu se formira čitava ličnost.


Jendričko je rekla kako je za izloženost bilo kojem stresnom ili traumatskom događaju važan rizični čimbenik njegovo trajanje.


- Što duže traje, negdje iscrpljuje naše prilagodbene mehanizme, rekla je.


Jendričko je istaknula i problem stigmatizacije, ali i samostigmatizacije, koja koči ljude u traženju pomoći.


- Zaista bih apelirala i rekla - javite se, poručila je Jendričko.


Rekla je i kako bi im bilo dobro više stručnjaka, ali da se snalaze na različite načine, kroz različite psihoedukativne i psihoterapijske programe, kroz uvođenje telepsihijatrije, koju su razvili od samog početka epidemije.


- Na taj način pokušavamo biti što dostupniji i obuhvatiti grupe i skupine ljudi koji pate od sličnih poremećaja, pa ih na taj način zapravo što više obuhvatiti, zaključila je Jendričko.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!