Na Lučkom naplaćeno oko 5% više cestarine nego lani

13.08.2023.

Zadnja izmjena 19:20

Autor: Hina/HRT

Nakon kilometarskih kolona i prometnih nesreća na našim cestama, danas je stanje znatno bolje. Pojačan je promet i prema moru i prema kopnu, no kolone su se stvarale samo na nekoliko uobičajenih kritičnih točaka - u Zagrebu na naplatnim postajama, na Krčkom mostu. Trenutačno nema većih kolona i duljih čekanja. 

Anamarija Krvarić za HRT izvijestila je da je bilo gužve na naplatnim postajama Lučko, ali ne kao što je to bilo dan prije. 

Ivan Samarin, voditelj tehničke jedinice naplate cestarine Lučko, rekao je da je do 18 sati ostvareno 33 tisuće i sto ulaza. 

- Danas imamo nešto jači ulaz na naplatnoj postaji Lučko, dodao je. 

Samarin je objasnio da se ne može zaključiti kako se turistička sezona približava kraju jer je i dalje prisutan velik priljev vozila u kontinuitetu. 

- Rast je od 2 do 5 posto na ulaznim trakovima i na izlazu oko 5 posto. Danas je naplaćeno 28 tisuća vozila što je u usporedbi s prošlom godinom negdje oko 5 posto više. Korisnici sve više koriste beskontaktnu naplatu jer su primijetili da mogu brže i lakše proći, rekao je Samarin. 

Samarin je rekao da se sutra u jutarnjim satima očekuje pojačan priljev vozila prema Jadranu dok se u utorak u popodnevnim satima očekuje velik broj vozila prema unutrašnjosti. 

Prije:

Jučer je kroz naplatnu postaju Lučko u smjeru mora prošlo 36.000 vozila, a prema Zagrebu 12.500. Hrvatski autoklub sve vozače poziva na oprez.

Pojačan je promet i na Krčkome mostu. Kolone su u oba smjera duge oko 4 kilometra te i dalje rastu.

Pojačan je promet i na Krčkome mostu

Pojačan je promet i na Krčkome mostu

Foto: HTV / HRT

Ovo bi trebao biti rekordan vikend u splitskoj luci


Hrvatski otoci pravi su mamac za strane turiste, pa je promet pojačan i u trajektnim lukama. U splitskoj bi ovaj vikend trebao biti rekordan. Iz Splita se javio Zoran Kukilo, rekao je da su srednjedalmatinski otoci veliki mamac za sve turiste.

- Promet je ovdje pojačan već tjednima, no ovaj vikend bi trebao biti rekordan po broju putnika i vozila, dodao je.

Jelena Ivulić
iz Jadrolinije je rekla da je riječ o više od 90.000 putnika i 17.000 vozila.

- Ponedjeljak nam je nova subota, tako smo ga počeli zvati. U petak smo imali dvije izvanredne linije prema Supetru, jučer tri i sada tamo ide još jedna. Ne prođe dan da nemamo izvanrednu liniju, najfrekventnija nam je ova prema Supetru, rekla je.

Evo što o gužvama kažu putnici u splitskoj trajektnoj luci: 

Zadarska zračna luka milijuntog putnika "lovi" 15-ak dana ranije nego lani


U zadarskoj zračnoj luci - gužve. Iako je u travnju i svibnju kroz nju prošlo manje putnika nego lani, u kolovozu se očekuje obaranje rekorda. Turisti dolaze iz cijele Europe. Iz zadarske zračne luke javila se Melita Šare. 

- Špica je sezone na cijelome Jadranu, pa tako i u zadarskoj zračnoj luci. Prvi dojam je da je zadarska zračna luka postala pretijesna za sve goste. Nedjelja je i inače udarni dan. Ovogodišnji srpanj je po prometu bio bolji od prošlogodišnjeg za čak 20%. Prema najavama djelatnika luke, u kolovozu bi se trebalo oboriti svi rekordi otkada je aerodrom otvoren, a to je više od 50 godina. Očekuje se čak 300.000 putnika, rekla je.

Od početka godine, dodala je, prevezeno je više od 650.000 putnika. U 2022. nisu samo ostvareni rekordi po broju letova i putnika, već i po financijskoj dobiti. Lani su, prvi put, imali više od milijun putnika, pa su kapitalne investicije poput proširenje piste i zgrade nužne.

- Milijunti putnik se ove godine "lovi" 15-ak dana ranije nego lani, rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!