11:12 / 13.08.2018.

Autor: HRT

Tijekom vikenda helikopterima HRZ-a prevezeno 17 pacijenata

Ilustracija, foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ilustracija, foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Tijekom vikenda, od petka, 10. kolovoza, do ponedjeljka, 13. kolovoza, helikopterima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva prevezeno je 17 pacijenata.
Tijekom vikenda, od petka, 10. kolovoza, do ponedjeljka, 13. kolovoza, helikopterima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva prevezeno je 17 pacijenata čije su zdravstvene indikacije zahtijevale hitan zračni medicinski prijevoz.

Posade 91. zrakoplovne baze stacionirane u Zračnoj luci Rijeka na otoku Krku prevezle su osam pacijenata i tri pratitelja s otoka Raba te četiri pacijenta i jednog pratitelja s otoka Lošinja. Svi su prevezeni na helidrom Delta u Rijeci.

Posade 93. zrakoplovne baze stacionirane u Vojarni „Knez Trpimir“ u Divuljama prevezle su ukupno pet pacijenata i jednog pratitelja s otoka Šolte, Korčule, Hvara i Visa. Svi pacijenti prevezeni su na helidrom KBC-a Split na Firulama.

Na temelju sporazuma o suradnji u provedbi hitnog zračnog medicinskog prijevoza u Republici Hrvatskoj, sklopljenog između Ministarstva obrane i Ministarstva zdravstva, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo za potrebe hitnog zračnog medicinskog prijevoza stacionira s po jednim helikopterom u 24-satnom dežurstvu u Vojarni „Knez Trpimir“ u Divuljama (Split) te u Zračnoj luci Rijeka na otoku Krku. Na otoku Krku Oružane snage RH osiguravaju i vojni medicinski tim za pratnju i obradu pacijenata tijekom leta, dok medicinsko osoblje na lokaciji u Divuljama osigurava Ministarstvo zdravstva.

Od 1. siječnja do 13. kolovoza 2018. posade Hrvatskog ratnog zrakoplovstva  prevezle su 530 pacijenata i 179 osoba u pratnji, za što je utrošeno 516 sati leta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!