19:33 / 16.03.2019.

Autor: Igor Ahmetović/HRT

Tik uz oranice žele izgraditi pogon za obradu opasnog otpada

-

-

Foto: - / -

Najava moguće izgradnje pogona zabrinula je poduzetnike koji su ovdje kupili parcele. Neki su htjeli pokrenuti proizvodnju zdrave hrane i dodataka zdravlju.
Mještane Novog Pračna pokraj Siska uznemirila je najava moguće izgradnje pogona za obradu opasnog otpada u njihovoj blizini. Mještani kažu da su o planovima grada i investitora doznali sasvim slučajno i to samo nekoliko dana prije završetka roka za provođenje javne rasprave.

700-tinjak metara od škole, manje od kilometra do prvih kuća i tik uz oranice. Ondje je lokacija na kojoj bi trebao niknuti pogon za preradu 30 tisuća tona opasnog otpada godišnje.

- Sve oranice se obrađuju. Ljudi imaju stoku i životinje, isto tako i mi koji imamo nekretnine -  naravno da bi to srušilo i cijenu, ističe mještanka Katarina Miškulin.

Najava moguće izgradnje pogona za preradu i skladištenje otpada zabrinula je poduzetnike koji su ovdje kupili parcele. Neki su htjeli pokrenuti proizvodnju zdrave hrane i dodataka zdravlju.

Na javnoj raspravi predstavnik investitora Rijekatank d.o.o. Miroslav Hero bezuspješno je pokušavao umiriti okupljene.

- Na lokaciji koja je u vašem susjedstvu neće se ni spaljivati niti konačno zbrinjavati otpad. Taj otpad koji uđe investitoru je u interesu da što prije i izađe, istaknuo je.

No to građane nije umirilo. Tvrde, u ovoj poslovnoj zoni nije predviđena nikakva prerada ili skladištenje otpada.

Margita Malnar, v.d. ravnatelja Zavoda za prostorno uređenje Sisačko-moslavačke županije, tvrdi da "taj zahvat nije u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom i nije u skladu s prostornim planom Sisačko-moslavačke županije".

Na raspravi u Gradskoj vijećnici nije bilo predstavnika Grada koji bi odgovarali na pitanja stanovnika pa oni nisu dobili informaciju je li sve u skladu s propisima i zašto im se u dvorište gura opasni otpad. Bez tih odgovora smo ostali i mi jer nam na upite iz gradske uprave nitko nije odgovorio.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!