16:52 / 21.10.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/M.L./K.D./HRT

Kujundžić Tiljak: Svi preminuli mlađi od 55 godina nisu bili cijepljeni

Mirjana Kujundžić Tiljak

Mirjana Kujundžić Tiljak

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Epidemiološka slika u Hrvatskoj posljednjih se dana rapidno pogoršala, što bi moglo dovesti do uvođenja novih mjera i restrikcija, a razgovara se i o široj primjeni Covid potvrda. Mediji kažu kako bi se potvrde mogle uvesti u kafiće, restorane i sportska događanja, a koliko ima istine u tome komentirala je prof.dr.sc Mirjana Kujundžić Tiljak, ravnateljica Škole narodnog zdravlja 'Andrija Štampar'.

- O tome se razmišlja, ali još nije donesena odluka. Mi se svi borimo protiv pandemije i moramo se boriti i dalje, a to možemo na različite načine. Potvrde su jedan od načina, ali važno je i da držimo distancu i da se držimo mjera, da izbjegavamo prevelika okupljanja i da u zatvorenim prostorima i dalje nosimo maske, i ono najvažnije – da se cijepimo, kaže Kujundžić Tiljak.

Među oboljelima se našlo i dosta cijepljenih osoba, no Kujundžić Tiljak ističe kako je američka studija provedena na 3.5 milijuna cijepljenih osoba pokazala kako učinkovitost cijepljenja nije nimalo pala protiv teškog oblika bolesti koji zahtijeva hospitalizaciju, ali to ne znači da se cijepljena osoba ne može zaraziti.

Ostatak Europe popuštanje mjera sebi može dopustiti

- Ono zašto se moramo cijepiti je da da ne dobijemo teži oblik bolesti, objašnjava i dodaje kako osobe koje nisu cijepljene obolijevaju od težih oblika bolesti. U ostatku Europe pristup koronavirusu je poprilično drugačiji u odnosu na prije godinu dana i većina mjera je popustila, a Kujundžić Tiljak ističe da je razlog tome veća procijepljenost. "Oni si to mogu dopustiti", kaže.

Jedna studija Nacionalnog zdravstvenog instituta u Italiji pokazala je da su među cijepljenima koji su umrli od covida osobe prosječne dobi od 85 godina, srčani bolesnici, oboljeli od raka i dementne osobe, a stanje u Hrvatskoj je vrlo slično.

- Nema ni jednog mlađeg od 55 godina među preminulima koji je bio cijepljen. Svi koji su mlađi od 55 godina koji su preminuli nisu bili cijepljeni. Među preminulima koji su cijepljeni su osobe vrlo stare životne dobi, sa teškim komorbiditetima i imunokompromitirani, kaže Kujundžić Tiljak.

Među oboljelima između 15 i 20 posto hositaliziranih

- Osobe koje su imale srednje teški i teži oblik kovida, koji su se dugo oporavljali, prvom prilikom kad se mogu cijepiti dođu se cijepiti. To je teška bolest, ljudi se teško oporavljaju, teško dišu – neki moraju mjesecima ići na fizikalnu terapiju da bi prodisali. Oni koji su prošli teže oblike bolesti uopće nemaju dileme oko toga bi li se htjeli cijepiti, ističe Kujundžić Tiljak i dodaje kako je broj hospitaliziranih među oboljelima između 15 i 20 posto.

Trenutno se uvodi treća doza cjepiva za osobe starije životne dobi, zdravstvene djelatnike i osobe koje rade u ustanovama socijalne skrbi, i to šest mjeseci nakon primanja druge doze, a Kujundžić Tiljak objašnjava da je razlog tome pad učinkovitosti cjepiva nakon šest mjeseci.

- Istraživanja su pokazala da je sa 97 posto učinkovitost pala na 67 posto – učinkovitost koja vas štiti da se ne biste razboljeli. Učinkovitost protiv teškog oblika bolesti ostaje ista, onda je 93 posto tokom cijelog perioda, ističe i dodaje kako nije isključeno da će se trebati redovito cijepiti protiv korona virusa.

- I protiv gripe se cijepimo jednom godišnje, to nije nikakav problem – mi smo generacija koja je naučena na cijepljenje i naša djeca su cijepljena. Cjepivo je jedno od najvrjednijih tekovina suvremene medicinske znanosti koja je spasila milijune živote. Nema zbilja nikakve potrebe bojati se ni ovog cjepiva, ono je brzo napravljeno, ali je napravljeno velikim naporima znanstvenika diljem svijeta u trenutku kada je medicina dosegla taj stupanj kada je mogla tako brzo odgovoriti, kaže Kujundžić Tiljak.

Dodaje kako joj je žao da u Hrvatskoj nije postignuta veća procijepljenost, te poziva sve na cijepljenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!