Tim za liječenje bolesti štitnjače

14.02.2022.

20:45

Autor: Martina Klaić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Tim za liječenje bolesti štitnjače

Tim za liječenje bolesti štitnjače

Foto: Dnevnik / HRT

Klinička bolnica Dubrava jedinstvena je u Hrvatskoj po multidisciplinarnom timu za liječenje bolesti štitnjače. Pacijenti ne trebaju obilaziti brojne specijaliste, nego svu skrb imaju na jednome mjestu. Usto, cilj im je ići u korak sa svjetskim dostignućima u liječenju bolesti štitnjače.


Ubrzan rad srca, promuklost, ispadanje kose, znojenje - bili su to znakovi zbog kojih je gospođa Mirjana odlučila potražiti liječničku pomoć. 

- Nakon punkcije jedan čvor je bio malo sumnjiv i tako sam došla na ovaj odjel, govori Mirjana Lipoščak

- Napravit ćemo jedan režanj štitnjače koji izvadimo van, to ide na patohistološku dijagnostiku i nakon toga se odlučuje hoće li biti druga operacija. Znači, jedan režanj vam ostaje, govori Drago Boščić, dr. med., specijalist otorinolaringologije, pročelnik Zavoda za ORL i kirurgiju glave i vrata KB-a Dubrava.

Pod nož odlazi s punim povjerenjem. Liječnici paze na svaki detalj. Posebno na živac neposredno uz štitnjaču.

- Živci koji su uz štitnjaču pokreću glasnice, kada je ona ozlijeđena i pacijent je promukao, ali kada se to dogodi obostrano, onda nema mogućnosti disanja kroz grlo i onda je potrebno učiniti traheotomiju, rekao je Tomislav Novosel, dr. med., specijalist otorinolaringologije, voditelj Odjela za kirurgiju štitnjače KB-a Dubrava.

Funkciju živca provjeravaju s pomoću ovog uređaja. 

- Živac je u biti vrlo nježan i teško ga je razlikovati u okolnom tkivu, govori.

Ova metoda, nadaju se liječnici, uskoro bi trebala postati standard u liječenju svih pacijenata. 

Cilj ovih liječnika je održati visoke standarde u liječenju bolesti štitnjače.  

- U KB Dubrava kao jedini u Hrvatskoj već više godina radimo tako da se okupljamo u multidisciplinarnom timu za štitnjaču i doštitne žlijezde.To je jedan individualni i sveobuhvatni pristup pacijentu. Na neki način je zbrinut cijelo vrijeme. Pacijenti su tako zadovoljniji, sigurniji, naglašava Vlatka Pandžić Jakšić, dr.med. subspecijalistica endokrinologije i dijabetologije, voditeljica multidisciplinarnog tima za štitnjaču KB-a Dubrava.

Da je sve dobro prošlo može biti sigurna i gospođa Mirjana. Za nekoliko dana izlazi iz bolnice - zdravija. Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!