11:34 / 17.05.2018.

Autor: D.M./M.M./V.Š./HRT

Tin Šunjerga nepravomoćno osuđen na 40 godina zatvora

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U obrazloženju presude sud je naglasio kako je Tin Šunjerga hladnokrvno pripremao i planirao ubojstvo te roditelje ubio iz bezobzirne osvete.
Sudsko vijeće za mladež Županijskog suda u Zadru izreklo je nepravomoćnu presudu 20-godišnjem Tinu Šunjergi zbog ubojstva roditelja iz Čiste Velike u vodičkom zaleđu. Šunjerga je za svako ubojstvo osuđen na 24 godine zatvora - s jedinstvenom kaznom 40 godina dugotrajnog zatvora. Njegov prijatelj Ivan Škarić, koji ga nije prijavio iako je znao za ubojstvo, dobio je uvjetnu kaznu od godinu dana zatvora u koji neće ići ako u tri godine ne počini kazneno djelo.

Bez ikakve emocije na licu Tin Šunjerga saslušao je izricanje presude, kojom je nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora. Za svako ubojstvo sutkinja Sandra Radanović dosudila mu je po 24 godine. Podrobno je obrazložila stav vijeća o većem broju otegotnih okolnosti - primjerice da je bezobzirnu osvetu planirao smišljeno, podlo i hladnokrvno, samo zato jer su mu majka Silvana i otac Marino predbacivali zbog ponašanja i određivali zabrane. To je pokazalo i psihijatrijsko vještačenje. Odnos optuženika spram roditelja do kritičnoga događaja uključivao je trajni doživljaj prikraćenosti, nerazumijevanja, neuvažavanja, zlostavljanja, te naglašenu hostilnost i mržnju prema roditeljima, navela je sutkinja Radanović.

Dodala je kako se bezobzirna osveta očituje i u nedostatku osjećaja odgovornosti i navođenja razloga zašto je morao ubiti roditelje. Prvooptuženik u obrani opravdava svoj čin i uvjerava da nije imao drugoga načina da zaustavi prigovaranja roditelja koja je on doživljavao kao maltretiranje, istaknula je sutkinja.

Ni nakon dvaju ubojstava, koja je počinio potpuno ubrojiv, nastavio se ponašati kao da se ništa nije dogodilo. Samo sat vremena nakon ubojstva dogovarao je rođendansku zabavu, zabavljao se, pucao iz pištolja, uživao drogu i pio po vodičkim kafićima. Svojim ponašanjem nakon ubojstva roditelja nije pokazao nijednu emociju koja bi izražavala žaljenje i tugu za roditeljima, nego se nakon počinjenja djela smijao, veselio i zabavljao s prijateljima, navela je predsjednica vijeća.

Tin Šunjerga do pravomoćnosti presude ostaje u pritvoru. Tužiteljstvo će o žalbi odlučiti naknadno, dok će se njegov branitelj po službenoj dužnosti Karlo Surić žaliti.

Po službenoj dužnosti sam ga morao pripremiti na ovakav razvoj događaja, s obzirom da je bilo predvidivo. Tako da u principu nije bilo iznenađenja, čak niti na njegovoj strani, rekao je Surić.

Šunjerga je u trenutku ubojstva roditelja imao 19,5 godina, no sudilo mu se u redovitom postupku. Inače, ubojica roditelja u trenutku počinjenja djela bio je, prema nalazu vještaka, ubrojiv.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!