16:58 / 21.03.2022.

Autor: Igor Ahmetović/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Tinja nezadovoljstvo obnovom na Banovini

Tinja nezadovoljstvo obnovom na Banovini

Tinja nezadovoljstvo obnovom na Banovini

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Od katastrofalnog petrinjskog potresa koji je promijenio živote velikog dijela stanovnika Sisačko-moslavačke županije, prošlo je gotovo 15 mjeseci. Iako je prema brojnim dosadašnjim obećanjima političara obnova već trebala biti vidljiva - stanje na terenu i nezadovoljstvo ljudi govori suprotno. U novim problemima našli su se i obrtnici.

Petrinjski središnji gradski trg sada je pretvoren u tržnicu. Tek rijetki kupci obavljaju nabavu. Već mjesecima, obnova je glavna tema razgovora.

Ko bi bio zadovoljan? Ja sam dobila i na živce i stres...u dva mjeseca smršavila 22 kile, kaže Petrinjka Kata Rajan. Pero Vuković iz Gore tvrdi kako obnove nema, 'nula'. Petrinjac Adam Križić dodaje kako je dvije požurnice poslao, nitko mu se nije javio. Da može brže i bolje smatra i Đuro Stojić iz Mošćenice.

I u epicentru potresa - Strašniku, tinja nezadovoljstvo.

- Previše se komplicira. Opet je administracija tu koja je u biti kočnica ikakve obnove i kočnica svima nama. Rekli su neće se tražiti legalizacija, opet se izmišlja i traži se, poručuje Katica Starešinović.

Građani okupljeni u inicijativu "Petrinjsko proljeće" pokušavaju doći do što više službenih informacija. Dobra volja insitucija, kažu, postoji - ali osim brojnih posjeta i obećanja političara, znatnijih pomaka nema.

- Mi centar grada nemamo. Ne znamo ni kad ćemo ga ponovo imati, kada ćemo imati određene institucije poput škola, zgrade Gradske uprave, Dom zdravlja (...) osnove, znači 16 mjeseci nakon potresa još nemamo, poručuje Lea Kizilkaya.

Posljednji u nizu šokova doživjeli su petrinjski obrtnici kada je prošlog tjedna Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije poništilo natječaj za dodjelu oko 16 milijuna kuna bespovratnih potpora.

- Mnogi su računali na to i nadali se. Najgore u svemu je to što je dobar dio obrtnika dobio i odluke da su prošli - pa su počeli planirati svje dalje investicije, kaže predsjednik Udruženja obrtnika Petrinje, Gline i Topuskog Stjepan Panežić.

Komentar o aktualnoj situaciji zatražili smo i u petrinjskoj Gradskoj upravi. Nismo ga dobili.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!