Tko bi se trebao bojati Todorićeve "crne bilježnice"?

09.11.2018.

11:29

Autor: V.K./HRT

default error photo
Kakav će biti pravosudni epilog slučaja Todorić te tko bi se trebao bojati njegove "crne bilježnice"?
Kakav će biti pravosudni epilog slučaja Todorić, te tko bi se trebao bojati njegove "crne bilježnice"? O tome se govorilo u emisiji „U mreži Prvog“s gostima Marijom Jelkovac iz HDZ-a, Ivom Jelušićem iz SDP-a i Tomislavom Panenićem iz Mosta.
 
Na pitanje koja su očekivanja od procesa Todoriću, Jelkovac je rekla da postupak ide svojim tijekom i da očekuje da pravosudna tijela vode postupak do kraja, te da se utvrdi činjenično stanje i na temelju toga da se donese presuda.

Panenić je rekao kako se nada "da proces neće ići uobičajenim tijekom, jer ako bude išlo uobičajenim tijekom, onda ćemo imati sve ove sudske trakavice koje su na neki način modeli, opstrukcije, događanja na sudu. Nažalost, meni se čini da mi nemamo kapacitet za takvo suđenje.“

„Nažalost, naše pravosuđe nema baš visoke ocjene. To nije moja ocjena, to je ocjena i građana, to su ocjene i međunarodnih institucija. Naše sudstvo je sporo i često donosi kontroverzne odluke“, naglasio je Jelušić.

Jelušić je napomenuo kako se Todorić „vratio zahvaljujući engleskom pravosuđu. Da je bilo pravde i poštenja, nije trebao nikada ni biti tamo, nije trebao ni pobjeći, nije trebao ni otići. I ovaj proces već bi bio u jednoj sasvim drugoj ili višoj fazi nego što je.“

Javnost očekuje puno više odgovora, a ne samo onaj na pitanje je li Ivica Todorić izvukao milijardu i 400 milijuna kuna iz vlastite tvrtke. 

„Mislim da nikome u Hrvatskoj nije bilo svejedno i svi smo mislili koje će to posljedice imati i na gospodarstvo i na cijelu ekonomiju. Preko noći je više od 30 tisuća ljudi moglo ostati bez posla“, rekla je Jelkovac.

Panenić je rekao kako treba razotkriti zašto je „jedan Agrokor bio posebna tvrtka u našem sustavu. Koji su to mehanizmi koji mu pomažu. Jučer je bio Agrokor, sutra će možda biti neka druga tvrtka. Vidimo stalno da se neke nove afere pojavljuju. Što to omogućava da takve tvrtke rastu?“, pitao je. 

„Neminovno je pitanje samo gdje će se pokušati zaustavljati taj tijek istrage. Kada se krene financijskim tokovima doći će se do osoba koje su kod nas istaknuti pojedinci u gospodarskom i političkom životu“, naglasio je Panenić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!