19:28 / 01.04.2021.

Autor: Ivana Brailo Drnas/J.L./Dnevnik/HRT

Tko će biti dubrovačko-neretvanski župan?

Dubrovnik

Dubrovnik

Foto: Dnevnik/IMS / HRT

Kad je riječ o lokalnim izborima u svibnju, zanimljiva će biti utrka za čelno mjesto Dubrovačko-neretvanske županije. Uz iskusne igrače na političkoj sceni, kandidaturu su najavili i neki novi, nezavisni akteri - poduzetnici i direktori.


Aktualni dubrovačko-neretvanski župan, HDZ-ov Nikola Dobroslavić, ide u utrku za četvrti mandat.

- Izborili smo gradnju Pelješkog mosta, postavili smo županiju među tri najrazvijenije hrvatske županije, najbolji smo u korištenju Europskih fondova, najbolji smo u gospodarenju pomorskim dobrom. Za idući mandat gradit ćemo autocestu do Dubrovnika, najavljuje Dobroslavić.

Za čelno mjesto Dubrovačko-neretvanske županije natječe se i predsjednik Mosta Božo Petrov, koji ističe da županija treba biti uz bok najrazvijenijim područjima u Europi, ne samo u Hrvatskoj. 

- Trenutno smo u situaciji da ona kaska i za nekim županijama u Hrvatskoj, unatoč svoj svojoj baštini koju posjeduje, ljudima i potencijalima koji su ogromni, kaže.

Iznenađenje na izborima kandidatura je bivšeg direktora Zračne luke Dubrovnik Roka Tolića, kojemu su potporu dali SDP, HNS i platforma Dubrovnik - naš grad. 

- Jednostavno ne želim gledati skrštenih ruku da ova regija, koja zaslužuje biti vodeća u zemlji stoji u mjestu bez ikakvoga progresa. Nalazimo se u krizi, županija treba promjenu, treba lidera i treba menadžera, poručuje.

Kandidata za župana prvi put ima i stranka Srđ je Grad. Ističu da treba dati priliku novoj generaciji političara.

Njihov je kandidat Marko Giljača.

- Slika birača da su županije nepotrebne u biti je posljedica nerada dosadašnje županijske vlasti, koja već 12 godina niti sluša građane, niti realizira projekte. Ako želimo riješiti probleme u zdravstvu, ako želimo riješiti probleme s vezovima na javnom pomorskom dobru, ako želimo riješiti problem gospodarenja otpadom, potrebna nam je nova županijska vlast, naglašava GIljača.

Kandidaturu za župana dosad su objavili i Terezina Orlić iz Dubrovačkog demokratskog sabora, poduzetnik Maro Hajdarhodžić te Ivica Matić iz Domovinskog pokreta, a očekuje se da će svog kandidata uskoro predstaviti i Dustra. Kako doznajemo, riječ je o bivšem državnom tajniku Karlu Gjurašiću.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!