19:05 / 31.05.2019.

Autor: Maja Kubik/P.F./HRT

Tko će biti predsjednički kandidati?

-

-

Foto: - / -

Potkraj godine Hrvatsku čekaju novi izbori, predsjednički, a rezultati izbora u nedjelju dobro su promiješali karte.
Iako se, kao što vidimo, još vuku repovi europskih izbora, stranke nemaju mnogo vremena za analize. Potkraj godine Hrvatsku čekaju novi izbori, predsjednički, a rezultati izbora u nedjelju dobro su promiješali karte.

U SDP-u su bili "rame uz rame" i dogurali do četiri mandata na euroizborima. Test nanovo pronađenog zajedništva bit će predsjednički izbori. Dva su pitanja pred njima -  predizbori ili dogovor o jednom kandidatu. 

U HDZ-u takvih dvojbi - nemaju. Oni čekaju "sunčani dan" kada će aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović objaviti da kreće u pohod na drugi mandat.

Suverenisti su ocijenili da su treća snaga u zemlji, pa u skladu s tim, kažu, trebaju imati svog predsjedničkog kandidata.

Nagađa se da bi to možda mogao biti Miroslav Škoro. Saborski zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović rekao je da je Škoro iznimni intelektualac.

- Dolazi iz našeg dijela političkog centra tako da su tu sve opcije otvorene, rekao je Zekanović.

U Amsterdamskoj koaliciji računaju na mudrost ljevice i lijevog centra u izboru jednog, zajedničkog kandidata.

- Duboko sam uvjeren da sve stranke Amsterdamske koalicije razmišljaju isto i da ćemo podržati zajedničkog kandidata sa SDP-om i možda još nekim drugim strankama, rekao je predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

Na pitanje je li najbolje rješenje Zoran Milanović Beljak je odgovorio: "Ako se samo mene pita, da."

U SDSS-u, pak, čekaju objavu kandidatura. Na pitanje da ako bi morali birati između Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića, tko bi to bio, čelnik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je da oni ništa ne moraju birati.

- To će biti slobodni izbori i birat ćemo u skladu sa svojim političkim preferencijama i svojim političkim odlukama, rekao je Pupovac.

Baš kao i birači, koji na birališta ponovno izlaze već u prosincu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!