19:34 / 25.05.2021.

Autor: Kristina Štrbac/Dnevnik HTV-a/IMS/HRT

Tko će biti zadarski gradonačelnik - Dukić ili Vučetić?

Borba za zadarskog gradonačelnika

Borba za zadarskog gradonačelnika

Foto: HTV / HRT

U drugi krug borbe za mjesto gradonačelnika Zadra ušli su aktualni HDZ-ov gradonačelnik Branko Dukić i kandidat koalicije na čelu koje je SDP - Marko Vučetić. Iznenađenje izbora bio je i Enio Meštrović koji je osvojio više od 23 posto glasova, pa se sada svi pitaju za koga će glasati njegovi birači. HDZ-ov kandidat u završnicu utrke ulazi s 12posto glasova više.


Kandidat HDZ-a i triju stranaka Branko Dukić u idućem mandatu, tvrdi, povećao bi stipendije, izgradio još dvije škole i staračke domove. Želi i da svako dijete ima mogućnost ići u vrtić.  


- Za svako treće dijete 35 tisuća kuna, to su otprilike jedne promjene koje mi želimo napraviti i da podignemo u toj vrtićkoj skupini sa 80 posto pokrivenosti na 95 posto. To je krajnji cilj koji možemo dosegnuti. Naravno, već imamo i projekte i lokacije sve ono što želimo napraviti, kazao je Dukić.


Branko Dukić kaže da bi u idućem mandatu izgradili POS-ove stanove i stanove za najam. Želja mu je i razvoj bolnice u Klinički bolnički centar. Tvrdi da bi bolje riješio pitanje parkiranja i zelenila u gradu.


- Treba završiti aglomeraciju kroz te četiri godine, kada ćemo pokriti naše stanovništvo sa 95 posto sa kanalizacijom i odvodnjom. Zatim ćemo po tom pitanju i zatvoriti odlagalište Diklo, naravno uz završetak rada CGO Biljane Donje, kazao je Dukić.

Branko Dukić (HDZ), kandidat za zadarskog gradonačelnika

Branko Dukić (HDZ), kandidat za zadarskog gradonačelnika

Foto: HTV / HRT

Protukandidat Marko Vučetić ističe da je njegov program otvoren prema mladima, poduzetništvu i svim inicijativama, znanju i građanskom odgoju. 


- Prvenstveno program brige za ljude, a briga za ljude pretpostavlja i vođenje računa o stambenoj problematici, o problematici zapošljavanja, o gospodarskoj aktivnosti, o kulturnoj aktivnosti i onome da Grad Zadar uistinu treba biti mjesto u kojem se kultura događa, kazao je Vučetić, kandidat koalicije SDP-AM-HSS-GLAS-Centar.


Tvrdi da je Zadar monolitan grad u kojem postoji samo jedna stranka, koja nadzire život grada, te da su mnogi građani iz tog života isključeni. Kaže i da Zadar nije potpuno demokratiziran. 


- Prioriteti su, ističem, nažalost, demokratizacija. Zbog toga što grad nije demokratiziran, to je otvaranje prema mladima, povratak mladih, uključivanje svih građana i življenje pluralnosti a plurarnost pretpostavlja različitost, kazao je Vučetić.


Što će pri zaokruživanju na biračkim mjestima u Zadru presuditi, saznat ćemo u nedjelju.

Marko Vučetić (SDP), kandidat za zadarskog gradonačelnika

Marko Vučetić (SDP), kandidat za zadarskog gradonačelnika

Foto: HTV / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!