20:31 / 11.05.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Tko će dobiti ključeve "Grada"

Lokalni izbori u Dubrovniku

Lokalni izbori u Dubrovniku

Foto: Dnevnik/IMS / HRT

Za mjesto dubrovačkog gradonačelnika natječe se čak osam kandidata. Uz aktualnog i bivšeg gradonačelnika, HDZ-ova Matu Frankovića i Andru Vlahušića, tu su još neka dobro poznata politička imena, a prvi su put u utrci i kandidati Mosta, Domovinskog pokreta i stranke Srđ je Grad.


U produljenje svog prvog mandata na čelu Dubrovnika uvjeren je sadašnji gradonačelnik, HDZ-ov Mato Franković. 

- Naš program je jamstvo stabilnosti i oporavka. Zahvaljujući europskim fondovima u iduće četiri godine osigurat ćemo nula posto prireza, nula posto poreza na potrošnju, besplatne vrtiće, od 1. do 4. razreda osnovne škole besplatni produženi boravak, a svi umirovljenici dobit će besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje, naglasio je Mato Franković (HDZ).

Bivši HNS-ov gradonačelnik Andro Vlahušić na ovim je izborima kandidat platforme Dubrovnik - naš Grad. Ponovno se kandidirao i čelnik Dubrovačkog demokratskog sabora Pero Vićan, najavivši reorganizaciju gradske uprave te brigu za umirovljenike i mlade.

- Treći ključni zadatak, koji ću učiniti u prvih 30 dana, to je izvršiti financijsku forenziku, financijsko stanje grada i obavijestiti javnost od toga i, dalje, prekinut sve tužbe, tamo gdje je to moguće, da se ne tužimo s našim građanima, rekao je Pero Vićan.

- Biti dobar domaćin u gradu Dubrovniku, puniti proračun, zarađivati novce, vratiti zidine Gradu Dubrovniku, vratiti život i turiste u grad, napuniti privatne apartmane i hotele i s tako zarađenim novcima povećati dodatke umirovljenicima, graditi parkinge i obnavljati fasade, naglasio je Andro Vlahušić, politička platforma "Dubrovnik - naš grad".

Utrci za gradonačelničku fotelju pridružio se i čelnik DUSTRE Željko Raguž. Nekad aktivisti, danas stranka - Srđ je Grad prvi put samostalno izlazi na izbore, uz potporu političke platforme Možemo. 

- U fokusu našeg programa je prvenstveno čovjek. Što to znači? Znači od vrtićke dobi do umirovljenika da imaju puno bolja primanja nego što imaju danas, naglašava Raguž.- Dubrovniku je potreban zaokret u upravljanju gradom i novcem građana, a promjenu mogu donijeti samo oni koji se za nju godinama zalažu. Tako će nam prioritet biti dostupno stanovanje uz dugoročan najam, održivo gospodarenje otpadom i odgovorno upravljanje prema prostoru i novcu građana kroz otvoren proračun, istaknuo je Đuro Capor, politička stranka "Srđ je Grad".

Mjesto gradonačelnika priželjkuju i političkom svijetu dosad nepoznati SDP-ovac Ivan Tropan te kandidatkinja Domovinskog pokreta Ivana Končevski, dok je Most za svog kandidata odabrao Maru Kristića.

- Naš prioritet su snažne socijalne mjere, kako bi svaki naš sugrađanin, umirovljenik, branitelj i svako dijete živjeli dostojanstveno u ovim teškim vremenima, a s druge strane snažne mjere potpore malom i srednjem gospodarstvu, rekao je Maro Kristić, MOST.

- Prioriteti mog programa su oporavak ekonomije i dubrovačkog turizma, mjere prema mladima i potpuna transparentnost gradskog proračuna i gradskih financija, istaknuo je Ivan Tropan, SDP.

Ostaje za vidjeti hoće li Dubrovčani svoje povjerenje dati poznatim političarima ili novim licima na lokalnoj političkoj sceni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!