Tko će liječiti građane Hrvatske?

30.01.2020.

18:06

Autor: Ana Marušić/Regionalni Dnevnik/IMS/P.F./HRT

default error photo
Do kraja ove godine nedostajat će 40% od potrebnih i predviđenih pedijatrijskih timova, a rješenja za sada nema na vidiku.
U domovima zdravlja diljem Hrvatske trenutačno nedostaje 1100 liječnika obiteljske medicine te više od 400 liječnika dentalne medicine, istaknuto je na konferenciji za novinare Hrvatske udruge ugovornih ordinacija.

Osvrnuli su se i na probleme sufinanciranja primarne zdravstvene zaštite.

U Zadarskoj županiji - odlaskom dvoje pedijatara u mirovinu, do kraja ove godine nedostajat će 40% od potrebnih i predviđenih pedijatrijskih timova, a rješenja za sada nema na vidiku. 

Doktorica Martina Mikecin jučer je pregledala 82-oje malih pacijenata. Odgovarajući pritom na telefonske pozive. Ni odlaskom iz ordinacije njezin radni dan nije završio.

- Na osamsatno radno vrijeme deset pregleda na sat - to je šest minuta zapravo po djetetu. Aako je veći broj djece onda četiri minute po djetetu i apsolutno mi je to i kao majci i kao liječniku neprihvatljivo. Ako se dogodi greška, odgovaramo mi liječnici. To je Metković najbolje pokazao kako ide taj sustav krivice i mislim da je vrijeme da se mi liječnici ogradimo od svih takvih pogrešaka zbog krivo postavljenog sustava, smatra pedijatrica.

Zbog stanja u primarnoj pedijatrijskoj skrbi u Zadarskoj županiji, liječnici apeliraju na medije. Naglašavaju da su aktualni problemi samo vrh ledenog brijega godinama zanemarivane situacije te da sudbinu pedijatara dijele i ginekolozi te obiteljski liječnici.

Liječnik obiteljske medicine Damir Biloglav kaže kako se može zaključiti da je sve skupa namjerno postavljeno tako da nitko ni za što ne odgovara i da nitko ništa ne može napraviti.

- Nažalost te stvari postavljaju oni ljudi koji nisu puno ni zainteresirani za rješavanje ozbiljnih problema u zdravstvu, jer kad se oni nađu u potrebi da riješe neke svoje zdravstvene probleme. Oni to rješavaju ili izvan našeg zdravstvenog sustava ili daleko od običnog hrvatskog građanina i pacijenta, rekao je Biloglav.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!