13:58 / 21.02.2020.

Autor: D.M./HRT

Tko će naslijediti Jelenića?

-

-

Foto: - / -

Sada bi bilo malo pretenciozno da tek tako, iz prsta, u rukavu imamo već drugo ime, poručio je Plenković.
Zbog prekida glasovanja u Saboru, na red nije došlo izjašnjavanje zastupnika o izvještaju o radu DORH-a, koji je Dražen Jelenić predstavio prošli tjedan. Iako se naveliko nagađa o imenima, još se ne zna tko će umjesto njega postati glavni državni odvjetnik.

Nakon što Dražena Jelenića razriješi Sabor, očekuje se javni poziv Državnoodvjetničkog vijeća, a nakon toga i izbor novog glavnog državnog odvjetnika.

Premijer Plenković ističe da bi ovo ime trebalo biti poznato najkasnije sredinom travnja. 

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ističe da članstvo u društvima kao što su masoni nije prihvatljivo za poziciju kao što je bila Jelenićeva.

- Ja ću reći o Draženu Jeleniću, mislim da je on čestit, da je on pošten, da je on stručan. Međutim, do ovog razrješenja, do ovog prestanka mandata dolazi upravo jer se šalje poruka da nije prihvatljivo da netko bude sutra u nekakvoj zoni rizika, objasnio je.

Prema zakonu, Jelenić bi i dalje mogao ostati u DORH-u, i to kao zamjenik novog glavnog državnog odvjetnika. Oporbi i dijelu vladajuće koalicije to je sporno.

- To je ono pitanje koje je nama u HNS-u suspektno jer praktički državni odvjetnik je glavni državni odvjetnik. Postoje zamjenici, rade isti posao, identični posao i tu imamo veliku dilemu da li uopće može više obnašati bilo koju funkciju u Državnom odvjetništvu, rekao je predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić.

Plenković: Novi glavni državni odvjetnik najkasnije sredinom travnja

Premijer Andrej Plenković izjavio je da bi novi državni odvjetnik mogao biti izabran najkasnije sredinom travnja, ali nije htio spekulirati o imenima.

- U Poligrafu o masonima, katolicima i dužnosnicima
- Tko sve može postati glavni državni odvjetnik
- Letica pročitao navodnu masonsku zakletvu

- Znate da smo promijenili zakon, sada smo u fazi da Hrvatski sabor razriješi Dražena Jelenića, nakon toga će uslijediti javni poziv koji će organizirati Državnoodvjetničko vijeće i potom će se donositi odluke, rekao je Plenković novinarima u Bruxellesu, gdje sudjeluje na izvanrednom sastanku na vrhu čelnika EU-a. Ocijenio je kako bi  novi glavni državni odvjetnik mogao biti izabran najkasnije sredinom travnja, a sada bi "bilo malo pretenciozno da tek tako, iz prsta, u rukavu imamo već drugo ime".

Dosadašnji glavni državni odvjetnik Dražen Jelinić uputio je u srijedu Vladi zahtjev za razrješenje s dužnosti zbog afere koja je izbila nakon što je otkriveno da je član masonske lože. Plenković je također komentirao zahtjev iz Dječje bolnice Srebrnjak da se osobno uključi u rješavanje njihovih problema, gdje je danas Upravno vijeće poništilo natječaj za novog ravnatelja i time izbor novog čelnika bolnice vratilo na početak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!