12:55 / 21.05.2018.

Autor: D.M./HRT

Tko će naslijediti Martinu Dalić - nova imena u igri

Gordan Jandroković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Gordan Jandroković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

"Danas će se znati novo ime ministra gospodarstva i potpredsjednika Vlade", rekao je Gordan Jandroković napuštajući zgradu Vlade. Ćorić je potvrdio kako on nije novi ministar.
Ispunjava se nova kadrovska križaljka u Vladi nakon ostavke ministrice gospodarstva Martine Dalić. Kao mogući nasljednik, među ostalima, spominje se Darko Horvat. Horvat je u vladi Tihomira Oreškovića bio ministar poduzetništva. Kao potpredsjednik Vlade spominje se ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. U Banskim dvorima održan je sastanak na kojemu su bili i predsjednik Sabora Gordan Jandroković te Tolušić i Horvat.

"Danas će se znati novo ime ministra gospodarstva i potpredsjednika Vlade", rekao je Gordan Jandroković napuštajući zgradu Vlade. Upitan hoće li novi ministar biti Darko Horvat, odgovorio je da će se sve znati na vrijeme. Na pitanje hoće li funkciju ministra gospodarstva i funkciju potpredsjednika Vlade obavljati dvije osobe, Jandroković je potvrdio da se "ide u tom smjeru" i da su informacije kojima raspolažu mediji na "dobrom tragu". Zatražen za komentar izjave predsjednika HSLS-a Darinka Kosora da će podržati većinu samo dok je Andrej Plenković predsjednik HDZ-a i Vlade, Jandroković je rekao kako će se sve vidjeti na Općem saboru HDZ-a, "koji će demonstrirati snagu stranke i snažnu potporu premijeru". Dodao je i da pozicija Andreja Plenkovića zbog cijele afere nije uzdrmana.Ćorić: Nisam kandidat za novog ministra gospodarstva

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je u Varaždinu kako on nije kandidat za novog ministra gospodarstva. Kratko je odgovorio da će se sve znati danas nakon sjednice Predsjedništva stranke i Nacionalnog vijeća. Upitan je li točna informacija da Darko Horvat preuzima Ministarstvo gospodarstva, dok bi Tomislav Tolušić trebao postati potpredsjednik Vlade, Ćorić je odgovorio da ne može to potvrditi. "Znate i sami da je premijer za ovaj petak najavio izglasavanje. Siguran sam da tko god preuzme dužnost ministra gospodarstva u idućem razdoblju, zasukat će rukave i dati sve od sebe da tekuće probleme, a njih naravno u našoj ekonomiji ima, riješi", rekao je Ćorić. Na pitanje kakvo je stanje u stranci, odgovorio da je ono u skladu s postignućima i uspjesima ove vlade. Nije želio komentirati informaciju da se priprema spajanje njegova sadašnjeg ministarstva i Ministarstva gospodarstva."Ono što vam mogu reći je da je Vlada stabilna. Premijer ima podršku stranke i podršku koalicijskih partnera. Ništa se tu neće loše dogoditi po Vladu", izjavio je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković Vinkovcima gdje je prisustvoao potpisivanju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za nadogradnju i elektrifikaciju željezničke pruge Vinkovci-Vukovar.Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar je na pitanje uživa li vladajuća koalicija potporu HNS-a odgovorio da su oni dio te koalicije i da će zajednički odrađivati stvari i dalje. Potvrdio je kako će se danas znati imena novog ministra gospodarstva i novog potpredsjednika Vlade. "Mi smo spremni biti dio vladajuće koalicije dok u njoj postoji minimalan kapacitet za demokratsku transformaciju našeg društva i za očuvanje demokratskih vrijednosti. Onog trenutka kad prepoznamo da to nije moguće, nećemo biti dio nijedne vladajuće koalicije - bila ona HDZ-ova ili neka druga", izjavio je Milorad Pupovac na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen SNV-ov bilten.  


Odgovarajući na pitanje zna li ime novog ministra ili ministrice gospodarstva, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je kako će se to znati do kraja tjedna. "Najvažnije je da se ne gubi vrijeme i da se ide delati. Da se živi bolje u Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj. Učinit ću sve na tom tragu da što manje vremena gubimo na isprazne rasprave", poručio je Bandić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!