15:32 / 12.12.2018.

Autor: D.M./Hina/HRT

Tko će platiti udžbenike - još će se raspravljati

Foto: ilustracija, Patrik Macek/PIXSELL

Foto: ilustracija, Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Komentirala je tako ultimatum stranke Milana Bandića koja za potporu tom zakonu traži prethodno osiguranje novca za besplatne udžbenike.
Na sastanku koalicijskih partnera,bilo je riječi, između ostalog o amandmanu Kluba zastupnika Milana Bandića na Zakon o udžbenicima, o kojem će se u petak glasovati u Saboru. Traže obvezno financiranje udžbenika za osnovne škole iz državnog proračuna. "Ultimatum. Vrlo kratko - ultimatum. Ako toga nema, ne glasujemo za zakon", rekao je Kažimir Varda iz Kluba zastupnika BM 365 - Stranke rada i solidarnosti.

Kažimir Varda je novinarima rekao da amandman kojim se predlaže osiguravanje sredstava u državnom proračunu za udžbenike za osnovne škole i, prema mogućnostima proračuna, za srednje škole, za njegov Klub zastupnika predstavlja "ultimatum" bez kojega 11 zastupnika neće podržati Zakon o udžbenicima. Na novinarsko pitanje je li izračunata cijena udžbenika,odgovorio je kako je sada problem donošenje zakona.  "Vlada je obećala osigurati sredstva u narednoj školskoj godini. Čekali smo Zakon o udžbenicima, gdje je bio članak u kojem stoji da će biti osigurana sredstva prema mogućnostima. Dali su obećanje u koje smo vjerovali, glasali smo za proračun i sada smo dali amandmane", ustvrdio je.

Ako Zakon ne bude prihvaćen u petak, Divjak odlazi iz Vlade

Vezano uz uvjetovanja Bandićeve stranke, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak je rekla kako je oko besplatnih udžbenika već donesena politička odluka, pa ne zna čemu sad taj ultimatum Bandićeve stranke koja za potporu tom zakonu traži prethodno osiguranje novca za besplatne udžbenike. Na pitanje hoće li otići s mjesta ministrice znanosti i obrazovanja ako u petak u Hrvatskom saboru ne prođe Zakon o udžbenicima, odgovorila je: "Naravno".

Što se tiče koncepta besplatnih udžbenika, ističe važnost održivog modela jer smo već, kaže, imali dva puta u povijesti besplatne udžbenike, koji su trajali dvije godine. "Moramo osigurati model koji će trajati godinama, a nije vezan ni uz čiji ekstra profit, nego da od toga isključivu korist imaju učenici, učitelji i roditelji", istaknula je. Na pitanje radi li Bandićeva stranka za izdavače Divjak je pozvala da se pažljivo prati raspravu u Saboru o prijedlogu Zakona o udžbenicima kako bi se vidjelo tko zagovara javni interes, a tko radi protiv njega.HDZ-ov Branko Bačić uvjeren je da će se zakon u petak donijeti. Bandićev klub, kaže, neće odustati od svog amandmana, nego će se on usvojiti u izmjenjenom obliku. "Potrebno je razmotriti sve aspekte. "Kako će se koristiti ti udžbenici, hoće li oni biti vlasništvo roditelja, osnivača ili škola i kako će se obnavljati. Puno pitanja treba riješiti uredbom. Važna je dobra volja vladajuće koalicije da se od iduće školske godine uvedu besplatni udžbenici", poručio je Bačić. Predsjednik Kluba zastupnika HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a Darinko Kosor (HSLS) naglasio je kako Klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika može ne glasovati za taj zakon, ali je proračun već usvojen. "Ovaj zakon nema nikakve veze sa zaključcima koje smo mi na zadnjem sastanku koalicije dogovorili - da ćemo u idućih devet mjeseci, do početka školske godine, vidjeti kako će se financirati udžbenici na državnoj razini. To znači u suradnji državnog proračuna s proračunima jedinice lokalne samouprave", istaknuo je Kosor.  Na novinarsko pitanje ucjenjuje li Bandićev Klub zastupnika preko zakona za svoj projekt, Kosor je odgovorio kako je to "puno bure", ali će glasovanje u Saboru proći u redu.

Branimir Glavaš (HDSSB) rekao je kako podržavaju besplatne udžbenike, ali, dodaje, na zdravim, čvrstim temeljima i u zatvorenoj financijskoj konstrukciji.  Smatra kako je potrebna analiza kako bi se vidjelo koliko bi to stajalo, te kakve su financijske mogućnosti države. Ističe kako nije protiv besplatnih udžbenika, ali tek kada se steknu uvjeti da se takva odluka može donijeti.

Nema sumnje, zaključuje Branko Bačić, konačan prijedlog zakona o udžbenicima bit će izglasovan u petak. A o tome tko će na kraju platiti udžbenike, još će se raspravljati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!