20:40 / 09.03.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Tko će u fotelju gradonačelnika Pule?

Kandidati za gradonačelnika u Puli

Kandidati za gradonačelnika u Puli

Foto: Petra neuner geržinić/Dnevnik/IMS / HRT

Burna politička scena i u Puli. HDZ-ov kandidat za gradonačelnika danas se povukao iz osobnih razloga, a druge političke stranke tek otkrivaju svoje adute. O konkretnim programima još nema govora. No promjena koju donose lokalni izbori jest da će u utrku za gradonačelničku fotelju Pule, mahom - žene. 

Nakon 15 godina Boris Miletić zatvara vrata Gradske palače . Fotelju gradonačelnika nada se zamijeniti onom župana, a na čelnom mjestu u gradu vidi dosadašnju zamjenicu. Koja je tu ideju još lani odbijala.

- Nije bilo iznenađenje, ja sam o tome razmišljala neko vrijeme. To je jedan logičan slijed. Osam godina dogradonačelnica, dobro poznajem sustav, znam naša trgovačka društva, javne ustanove i mislim da je to pravi način da se pokrenu neki novi projekti, govori Elena Puh Belci, kandidatkinja za gradonačelnicu Pule (IDS). 

Baš zbog takvog sustava, oporbena gradska vijećnica i predsjednica pulskog SDP-a, tvrdi, nudi viziju drugačije Pule kao doma.   

Svima treba biti stalo kako naš dom funkcionira, a u konačnici kako se gradske vlasti brinu o zajedničkom domu. Samo ljudi koji sanjaju mogu imati viziju i zato sanjajmo bez straha i učinimo grad boljim mjestom za život, naglašava Sanja Radolović, kandidatkinja za gradonačelnicu Pule (SDP). 

To planira i najmlađa stranka na pulskom političkom nebu, u siječnju osnovana, Možemo! Pula. Već se nagađa o bivšoj predsjednici Zelene Istre, Dušici Radojčić, kao mogućoj kandidatkinji.  

- Pa ono što je za sada 100 posto sigurno je da to nisu ni Sanja Radolović ni Elena Puh Belci, istaknuo je Davor Vuković, koordinator za odnose s javnošću, Možemo! Pula. 

Pitanje je hoće li tu žensku kandidacijsku priču pomutiti HDZ, čiji je dosadašnji kandidat za gradonačelnika, inače u studenom izabran predsjednik gradske organizacije, Petar Ćurić, danas potpuno neočekivano dao ostavku na sve stranačke funkcije. HDZ će, priopćili su, ubrzo imenovati povjerenika i povjerenstvo, a onda i novog kandidata za gradonačelnika Pule. Očekuje se i službena potvrda ravnatelja Gimnazije Pula Filipa Zoričića koji već istupa kao nezavisni kandidat. A je li Pula spremna za gradonačelnicu ili novog gradonačelnika, doznat ćemo 16-og svibnja.  


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!