18:12 / 26.05.2020.

Autor: I.D./Jelena Šarić/Dnevnik/IMS/HRT

Tko je generalica HV-a koja ostavila trag u NATO-ovoj misiji u Afganistanu?

-

-

Foto: - / -

Gordana Garašić je prva i jedina generalica u Hrvatskoj vojsci.
Uoči Dana oružanih snaga, koji se slavi 28. svibnja, donosimo priču o najviše pozicioniranoj ženi u Hrvatskoj vojsci. Brigadna generalica Gordana Garašić velik je trag ostavila i u NATO-ovoj misiji u Afganistanu.

Gordana Garašić je prva i jedina generalica u Hrvatskoj vojsci.

- Nisam se oduvijek vidjela u uniformi, međutim, tijekom mog školovanja, a i zahvaljujući američkim filmovima uvijek me zanimao posao u policiji i vojsci. I tijekom Domovinskog rata se iskristalizirala ta moja želja, rekla je Garašić.

Čin brigadne generalice dodijeljen joj je prije 6 godina kada je išla u NATO-ovu operaciju potpore miru u Afganistanu. Bila je to za nju iznimna čast, ali i odgovornost - očekivanja su bila golema i od NATO-a i od nadređenih u Zagrebu.

Upravo će za svoju međunarodnu karijeru reći da joj je to bio najveći izazov. Obnašala je i dužnost vojne savjetnice u hrvatskom predstavništvu pri NATO-u u Briselu, a bila je i zamjenica direktora Centra za sigurnosnu suradnju, jedine strane organizacije sa sjedištem u Hrvatskoj.

Pogledajte videozapis.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!