16:03 / 26.12.2020.

Autor: P.F./Hina

Tko je kriv za neisplatu plaća u našičkoj bolnici?

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

HUBOL je prozvao Osječko-baranjsku županiju zbog neisplate plaća za studeni. Županija ne isplaćuje plaće djelatnicima bolnice, to je u nadležnosti HZZO-a te ministarstava zdravstva i financija, odgovorili su.
Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) prozvala je Osječko-baranjsku županiju zbog neisplate plaća za studeni u našičkoj Općoj županijskoj bolnici, a iz Županije su im odgovorili kako su, unatoč tome što nemaju obvezu, bolnici financijski pomogli u isplati te plaće.

U objavi na svojoj Facebook stranici HUBOL navodi kako su doznali da djelatnici našičke bolnice, kao druge COVID bolnice u Hrvatskoj, nisu primili plaću za studeni. Smatraju kako je "ovakva nebriga i bezakonje žalosna božićna slika hrvatskog zdravstva" te zatražili "od osnivača i vlasnika, Osječko-baranjske županije,  žurnu isplatu plaća za studeni, kao i pripadajućih COVID dodataka sukladno zakonu".

Iz Županije su im odgovorili kako je objava HUBOL-a neistinita jer se Županija, kao osnivač našičke Opće županijske bolnice, "bavi planiranjem, donošenjem strategije, razvojem te kontroliranjem poslovanja ustanove", ali "nema pravo sudjelovanja u kolektivnom pregovaranju o visini i načinu isplate plaća, donošenju limita i prihoda bolnice".

Taj je dio, poručuju iz Županije, "isključivo u nadležnosti HZZO-a i Ministarstva zdravstva, odnosno preko sustava Centralnog obračuna plaća i u nadležnosti Ministarstva financija".

- Dakle, Osječko-baranjska županija ne isplaćuje plaće djelatnicima našičke bolnice. Smatramo da biste vi kao relevantna udruga bolničkih liječnika tu informaciju trebali znati, osobito u ovo izazovno vrijeme borbe s epidemijom koronavirusa, kada Županija i Opća županijska bolnica u Našicama čine sve što je moguće da se posljedice epidemije što manje osjete za sve stanovnike, stoji u odgovoru Županije.

Napominju kako je Osječko-baranjska županija u posljednjih pet godina uložila više od 35 milijuna u razvoj i unapređenje poslovanja i razvoj zdravstvene djelatnosti te je nekoliko puta u skladu sa svojim mogućnostima osigurala financijsku pomoć Općoj županijskoj bolnici u Našicama.

- Tako je i u četvrtak osigurala i uplatila Općoj županijskoj bolnici u Našicama 1,7 milijuna kuna pomoći, za plaće radnika koje će biti na njihovim računima u ponedjeljak. Još jednom napominjemo kako Županija nema ni nadležnost i obvezu niti sredstva na raspolaganju kojima bi se financiralo redovito poslovanje bolnice, poručili su iz Osječko-baranjske županije.

U nadi da će nadležno Ministarstvo riješiti problem općih bolnica, još smo jednom "uskočili sa sredstvima iz pričuve županijskog proračuna kako djelatnici bolnice ne bi ostali bez plaće, ističe se u odgovoru Osječko-baranjske županije HUBOL-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!