Tko je odgovoran za lošu kvalitetu gradnje stambenih objekata?

13.03.2022.

07:19

Autor: Morana Baričević/Potrošački kod/HRT/IMS

Ovotjedni Potrošački kod bavi se temom - tko je odgovoran za lošu kvalitetu gradnje stambenih objekata?

Ovotjedni Potrošački kod bavi se temom - tko je odgovoran za lošu kvalitetu gradnje stambenih objekata?

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Gledatelji se sustavno, godinama žale na loše izvođače radova u novogradnji. Taj bi se problem trebao riješiti već kod temelja, a ne nakon što se zgrada izgradi. Jer tada nastaju dodatni problemi za suvlasnike, a to je pronaći i kazniti odgovorne, ali prije svega otkriti kako sanirati štetu. S tim se poblemom susreću suvlasnici na projektu POS II u Dubrovačkoj Mokošici.

Projekt POS II u dubrovačkom naselju Nova Mokošica dovršen je 2015. Riječ je o osam zgrada s po osam stanova, a u suterenu jedne od zgrada je Dječji vrtić "Sunce". No uskoro su se u potpuno novim objektima počeli javljati problemi.

- Greške su na fasadi, izolacije cijevi, hidroizolacija i instalacije su ugrožene zbog prodora vode, kaže Dubravko Pasqualicchio, ravnatelj Agencije za društveno poticanu stanogradnju Grada Dubrovnika.

Prodor vode dogodio se i u vrtiću gdje dvije skupine djece borave i 10-ak sati dnevno. Problemi su najveći u vrijeme obilnijih kiša.

- Natope se zavjese, dolje curi na pod, s tim da su se onda i iza ormara i iza toplih podova počele stvarati gljivice gdje se skuplja višak vode i gdje se ona može zaustaviti, govori za Potrošački kod Franica Lasić, ravnateljica Dječjih vrtića Dubrovnik.

Izvođač radova bilo je društvo Lavčević d.d. iz Splita.

- Prvo smo išli telefonski, mailovima. Uputili smo nekoliko zahtjeva da se saniraju nedostaci, na što su oni negativno odgovorili. Pa smo bili prisiljeni ići dalje u proces, kaže Dubravko Pasqualicchio.

Stanari nisu željeli stati pred kameru Potrošačkog koda, ali su pokazali kako izgledaju njihovi 6 godina stari stanovi. Iz Agencije su, kažu, na temelju nalaza i mišljenja vještaka o ugroženosti sigurnosti korisnika, podnijeli pred Trgovačkim sudom u Dubrovniku tužbeni zahtjev prema splitskom društvu Lavčević.

Pokušali smo ih kontaktirati, no nisu nam odgovorili.

- Navedeni nedostaci su utvrđeni, ovi teži su utvrđeni na vrtiću i na još 5-6 stanova. Ali ima i manjih nedostataka koji bi mogli isto biti uzrokovani greškama na fasadi, na izolacijama. Tako da ćemo naknadnim vještačenjima, ako bude potrebno, utvrditi ima li još kakvih nedostataka, poručuje Pasqualicchio.

Uz Agenciju tužitelj u postupku su i Dječji vrtići Dubrovnik.

- Nadamo se da će se to uspjeti sve izregulirati na dobrobit djece jer prvenstveno su nam sigurnost djece, njihovo zdravlje najbitniji pa onda sve ostalo, kaže ravnateljica Lasić.

Nadaju se da će po presudi izvođač potpuno sanirati objekte i ukloniti sve nedostatke.

Gost ovotjedne emisije Potrošački kod bio je Željko Žarko, sudski vještak za graditeljstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!