Tko je odgovoran za ničije pse?

27.03.2019.

17:38

Autor: Danijela Hegediš/I.H./HRT

default error photo
Jedinice lokalne samouprave prema posljednjem Zakonu o zaštiti životinja dužne su zbrinuti pse lutalice - za što nemaju novca niti infrastrukturu.
Jedinice lokalne samouprave po novom Zakonu o zaštiti životnja morale bi se same pobrinuti za smještaj pasa - no, u ovom slučaju teško je utvrditi tko je za to ovlašten.

Obitelji Pejčin iz Daruvarskog Brestovca od uzgoja ovaca živi. No, u posljednja dva tjedna psi lutalice uništili su im dio stada.

- Susjed je došao i rekao da mi psi dave ovce i janjce. Onda smo ja i dva sina izašli van i otišli na mjesto gdje se to događalo i našla ovcu i dva janjeta da su zaklani, govori Ivka Pejčin.

A rastjerali su i dio stada. Nekoliko puta morala ih je otjerati, a kaže da se okupljaju u blizni jedne farme. Po nalogu policije i pozivu gospođe Ivke, komunalni redar općine na čijem području živi obitelj Pejčin, izašao je na teren.

Utvrdio je da se psi zadržavaju na jednoj farmi. Vlasnik farme u telefonskom razgovoru istaknuo je da psi nisu njegovi. Iz općine Dežanovac mjerodavni su obišli farmu.

- I utvrdili smo da nema pasa niti ih ima. Ima jedno štene koje je tamo, ovih većih pasa nema, al evo ti isti psi su danas viđeni na području grada Daruvara blizu smetlišta, rekao je načelnik općine Dežanovac Josip Stjepanović.

Jedinice lokalne samouprave prema posljednjem Zakonu o zaštiti životinja dužne su zbrinuti pse lutalice - za što nemaju novca niti infrastrukturu.

Dok traje utvrđivanje tko je odgovoran za ničije pse - ovce i janjce i dalje napadaju. A obitelj Pejčin strahuje i da bi psi mogli napasti i djecu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!