18:34 / 15.02.2019.

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Leo Škrinjarić/P.F./HRT

Tko je pojeo (ne)zaraženi kebab?

-

-

Foto: - / -

Da je u Virovitici restoran kojemu je isporučena sporna pošiljka u kojoj su Slovenci pronašli bakterije, javnost nije doznala od sanitarne inspekcije. Novinarima je anonimno dostavljen nalaz.
Nakon što je naša sanitarna inspekcija objavila da zaraženi kebab, otkriven u Sloveniji, nije došao do potrošača u Hrvatskoj, pojavili su se dokumenti iz kojih je vidljivo da je dio tog mesa završio u nekim ugostiteljskim objektima. No vlasnici tvrde da je njihov kebab zdravstveno ispravan.

Da je u Virovitici restoran brze prehrane kojemu je isporučena sporna pošiljka u kojoj su Slovenci pronašli bakterije, javnost nije doznala od sanitarne inspekcije. Novinarima je anonimno dostavljen nalaz inspektora. U njemu piše: u restoranu u Virovitici pronašli su račune iz kojih je vidljiva sljedivost za 315 kilograma smrznutog kebaba. No inspektor je zatekao samo račune, ne i kebab.

Zašto hrvatska inspekcija nije prekontrolirala poljski kebab?

Burno je reagirao suprug vlasnice restorana brze prehrane. Pokazuje nam nalaze inspektora, koji su danima obilazili restoran, ali nisu utvrdili nepravilnosti. Ističe - salmonele u mesu nije bilo.

Sanitarna inspekcija prije dva je dana tvrdila - meso do potrošača nije stiglo. No nakon što je nalaz dospio u medije, javila se sumnja da je vijest iz Slovenije možda došla prekasno.

Koliko je pojedeno, a koliko vraćeno, ne otkrivaju. Meso koje je pronađeno u Sloveniji sadržavalo je dvije bakterije i ostatke veterinarskih lijekova.

Iz sanitarne inspekcije poručuju da do danas nije prijavljen nijedan slučaj oboljelih čije bi tegobe bile povezane s konzumiranjem spornog proizvoda. Dodaju da termička obrada znatno smanjuje opasnost za potrošače. Naime, bakterije propadaju nakon nekog vremena već na 65°C.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!