16:44 / 20.03.2018.

Autor: D.M./HRT

Tko je za Istanbulsku konvenciju, bez obzira na ogradu

Foto: Hrvoje JelavicPIXSELL

Foto: Hrvoje JelavicPIXSELL

Foto: - / PIXSELL

SDP je najavio da neće podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije u Saboru kakvu namjerava predložiti vlada Andreja Plenkovića.
SDP je najavio da neće podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije u Saboru kakvu namjerava predložiti vlada Andreja Plenkovića. "SDP smatra da je potrebno prihvatiti cjelovitu Konvenciju VE-a o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, Istanbulsku konvenciju, bez rezervi i bez ograda. Bit će zanimljivo, s obzirom na pritiske i otpore dijela javnosti i članova HDZ-a, vidjeti kako će i na koji način riješiti upravo to pitanje u argumentaciji ratifikacije Istanbulske konvencije", stoji u objavi te stranke na Facebooku.Glasovac za Istanbulsku konvenciju bez obzira na stav vrha SDP-a

SDP-ova saborska zastupnica Sabina Glasovac najavila je da će glasati za Istanbulsku konvenciju te da nema te sile koja će je natjerati da glasuje protiv snažnije prevencije i zaštite žena od nasilja. "Ljudska prava ne smiju biti poligon za politikanstvo", odgovorila je Glasovac na facebooku."Da li postoje podjele o glasovanju o dokumentu kojeg još nismo vidjeli? Ne, ne postoje iz prostog razloga što ga još nismo vidjeli. Ne znamo što tamo piše, ne znamo uopće kako se stvari razvijaju, hoće li ograda biti", komentirao je SDP-ov Peđa Grbin. 


Glavaš za Istanbulsku konvenciju: 'HDSSB želi da RH ostane sekularna'

Predsjednik HDSSB-a i saborski zastupnik Branimir Glavaš izjavio je na konferenciji za novinare u sjedištu stranke kako će glasovati za usvajanje Istanbulske konvencije, bez obzira hoće li postojati neka popratna izjava, te poručio kako HDSSB želi da Hrvatska i ubuduće bude sekularna država.Upozorio je na odredbu članka 80 Konvencije, koji govori o mogućnosti otkazivanja ili povlačenja potpisa ratifikacije, i rekao da "svaka stranka može u svako doba može otkazati ovu Konvenciju putem obavijesti glavnom tajniku VE-a". Glavaš je rekao da "medijska hajka, pokrenuta posljednjih dana od strane određenih krugova, nije primjerena" i da je u pitanju politizacija. Neki pojedinci Konvenciju pokušavaju instrumentalizirati "radi političkih obračuna i sukoba s pojedinim ljudima ili političkim opcijama," smatra Glavaš. "Hrvatska je sekularna država i HDSSB želi da i u budućnosti ostane sekularna država. Jasna, precizna i nedvojbena odvojenost crkve od države je regulirana Ustavom," poručio je.Mrak Taritaš: Istanbulska konvencija je civilizacijsko pravo žene

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš najavila je kako će GLAS u Saboru glasati za ratifikaciju Istanbulske konvencije, ističući da u tom dokumentu nema rodne ideologije, već govori o sprječavanju nasilja nad ženama i u obitelji. "Na taj način država preuzima svoj dio odgovornosti koji do sada nije bio reguliran i mi ćemo podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije", poručila je Mrak Taritaš. Naglasila je kako je riječ o prevažnom dokumentu koji je zapravo "civiizacijsko pravo žene", pa stoga "ne treba koristiti najslabije u ovom društvu poput žena i djece za razračunavanje ili raspravu, bilo unutar jedne stranke ili između više stranaka". Na nagađanja da se zbog Istanbulske konvencije u HDZ-u spominju izvanredni izbori, Mrak Taritaš ističe da je GLAS spreman za izbore.

Premijer Andrej Plenković u utorak je izjavio da će se na ovotjednoj sjednici Vlade najvjerojatnije naći i Istanbulska konvencija zajedno s interpretativnom izjavom, a u pogledu SDP-ovih najava da neće glasovati za ratifikaciju Konvencije upravo zbog te izjave, odgovara kako bi volio da se to dogodi jer bi to pokazalo da je riječ o politikanstvu te bi se postavilo pitanje kredibiliteta oporbe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!