17:55 / 06.07.2020.

Autor: Tatjana Munižaba/Ana Zadro/Dnevnik/IMS/HRT

Tko je zainteresiran za funkciju novog predsjednika SDP-a

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Izborni poraz nije se mogao ničim opravdati. SDP je stoga odlučio da stranka u najkraćem mogućem roku ide u izbor novog vodstva.
Restart koalicija doživjela je jučer pravi potop na izborima, koji, kao ni uvjerljivu pobjedu HDZ-a, nitko nije predviđao. Davor Bernardić podnio je jutros ostavku na mjesto šefa SDP-a. Stranku će do unutarstranačkih izbora voditi Zlatko Komadina.

Prema neslužbenim informacijama, SDP-ovci vodstvo stranke planiraju izabrati u sljedećih 70 dana. Već 18. srpnja bit će održana Glavnog odbora na kojem će se donijeti odluka za raspisivanje unutarstranačkih izbora, koji bi se trebali održati 27. rujna. To znači da će SDP imati novog predsjednika i Predsjedništvo prije početka listopada, izvijestila je Tatjana Munižaba.

Što se tiče favorita, svi se slažu oko tri stvari, a to je neko novo karizmatično lice, ali da takvoga još nisu pronašli. To lice bi trebalo biti suprotnost Davoru Bernardiću, a trebalo bi biti iz redova njegovih protivnika. Prema saznanjima to su Biljana Borzan, nije zainteresirana za tu funkciju, Siniša Hajdaš Dončić i Peđa Grbin. U prilog tome ide i neslužbena informacija kako se uski krug iz te skupine dogovorio za sastanak već sutra ujutro, javlja Munižaba.


Izborni poraz nije se mogao ničim opravdati. SDP je stoga odlučio da stranka u najkraćem mogućem roku ide u izbor novog vodstva.

- Predsjednik je uvijek najodgovorniji, naravno, prvi na čelu kolone, apsolutno. Ja se za predsjednika više neću kandidirati, a u ovom tranzitivnom periodu do izbora, dužnost predsjednika obavljat će Zlatko Komadina, rekao je Davor Bernardić.

- Još jučer, SDP je imao potencijalnog mandatara. Podršku u stožer na Iblerovu trgu došla su dati i dvojica bivših predsjednika države Stjepan Mesić i Ivo Josipović, kao i politički veteran Joža Manolić.

- Uvjereni ste u pobjedu? - Da, hoće, baš zato što je mlad i što je borben, rekao je Manolić.

No kad su se u 19 sati birališta zatvorila, izlazne ankete SDP i partneri dočekali su u nevjerici.

- Katastrofa, možda bi to bila i premala riječ, jako smo razočarani rezultatima ovih izbora, rekao je Predrag Fred Matić.

- Debakl, što drugo reći, totalni debakl, to je ispod svih očekivanja, istaknuo je Goran Aleksić, (Snaga).

- Ovo je stvarno šok za sve nas u izbornoj noći, rekao je Zlatko Komadina.

Bio je to šok i za samog Bernardića kojeg je na kraju gubitničkog govora Anka Mrak-Taritaš, (GLAS) morala podsjetiti da čestita pobjedniku.

- I dopustite mi da na kraju, naravno, što je isto tako važno u demokratskoj utakmici čestitam izbornom pobjedniku, čestitao je Bernardić.

Nije dugo trebalo da počnu prozivanja.

- Ja bih na njegovom mjestu vjerojatno ponudila ostavku, istaknula je Biljana Borzan.

- Ako ćemo pričati o odgovornosti, onda je to odgovornost cijelog vodstva stranke, naveo je Franko Vidović.

I SDP-ovi partneri morat će razmisliti što dalje. Krešo Beljak priznaje HSS je s dva mandata preživio, ali povjerenje birača prilično je izgubljeno.

- Najveći krivac za ovaj (ipak) neuspjeh sam naravno, kao predsjednik, ja osobno i od te odgovornosti ne mogu i neću bježati, navodi Beljak.

Neki koje je Bernardić marginalizirao, ipak su pokazali snagu. Njihova se imena već spominju u spekulacijama.

- Građani su svojim glasovima za pojedince jasno dali do znanja koga favoriziraju, rekao je Arsen Bauk.

Sam Bernardić nije želio otkriti hoće li karijeru nastaviti u politici.

- Život je ponekad čudesno nepredvidljiv. Nebo strpljive voli, ističe na kraju Bernardić.

SDP će ovo preživjeti, uvjeravaju iz te stranke. No pred njima su drastične promjene. Ili, kako bi sami rekli - RESTART.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!