Tko je zataškao incident na Kaštijunu?

20:49 / 04.08.2021.

Autor: HRT/Dnevnik/IMS/Jasminka Kalčić

Tko je zataškao incident na Kaštijunu?

Tko je zataškao incident na Kaštijunu?

Foto: HRT / HTV

Na posljednjoj sjednici pulskog Gradskog vijeća isplivala je informacija o požaru koji je u svibnju buknuo u Županijskome centru za odlaganje otpada Kaštijun. I premda nije bilo opasnosti za ljude i okoliš, činjenica da dva dana prije lokalnih izbora javnost o tome nije bila obaviještena - za novu je pulsku vlast - znak zataškavanja. Zato traže ostavku.

Iza vrata broj 2, u jednome od bokseva za otpad, 28. svibnja u 15 sati buknuo je požar. Duboko ispod površine otpad je tinjao, pa su vatrogasci gasili požar čak 7 sati. Ipak, to je kažu, manje zahtjevna intervencija.

Nešto malo dima je bilo, no nije bilo niti jedne dojave građana, nije bilo opasnosti od onečišćenja, niti izravne ugroze za osobe, rekao je Ivica Rojnić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Pula.

SDP i Možemo, dio vladajuće strukture u Puli, smatraju da je Skupština društva Kaštijuna, čiji su članovi iz IDS-a, zataškala slučaj.

- To je jednostavno skandalozno, da se nešto takvo što je moglo ugroziti život radnika, nešto što će popravak koštati 2,3 milijuna i što se naziva manjom štetom, da se takve stvari prikrivaju od javnosti, jednostavno nije dozvoljeno, rekla je Dušica Radojčić, predsjednica Gradskog vijeća Pule.

Iz Kaštijuna odbacuju navode o zataškavanju.

Ne znam na koji je način javnost trebala doznati, s obzirom da javnost nije bila ugrožena, niti su ljudi morali znati, nama je bio prioritet da smanjimo štetu na najmanju moguću mjeru i da što prije uspostavimo normalan rad postrojenja i dovedemo je u normalnu funkciju, ističe Vesna Dukić, direktorica Županijskog centra za odlaganje otpada Kaštijun.

Članovi Uprave dat će ostavku ili ćemo se mi pobrinuti da dobiju otkaz, ne odustaju vladajući.

- Oni su dosad imali političku podršku IDS-a i zato su mogli tako loše upravljati. S promjenom vlasti, nasreću, mi ćemo to prekinuti i to se više neće dopuštati, navodi Dušica Radojčić, predsjednica Gradskog vijeća Pule.

- Meni ne pada na pamet da ja dajem ostavku, dapače, moram pohvaliti ljude jer smo u roku 48 sati, naši inženjeri i radnici, zajedno s inženjerima dobavljača opreme uspjeli pogon staviti u normalnu funkciju, uzvraća Dukić.

Pulski gradonačelnik najavljuje da će se Kaštijunom ubuduće drukčije upravljati.

- Pula, od cijele te količine otpada koja dolazi ondje zapravo snosi tek jednu trećinu. Mi smo govorili o tome može li se dogoditi mali ili napraviti mali Kaštijun na sjeveru Istre, na koji način mogu sudjelovati ostali gradovi uz obalu Istre u rješavanju toga problema, što je sa sortirnicama, što je s biootpadom, itd, rekao je Filip Zoričić, gradonačelnik Pule.

Promijenit će vlasničku strukturu Kaštijuna, kaže. Svi će gradovi i općine preuzeti svoj dio tereta o zbrinjavanju otpada, gradit će se sortirnice, a građane dodatno educirati o odvajanju otpada. Kaštijun će prestati biti političko pitanje i postati gospodarstveno, poručuju iz Pule, većinskog vlasnika Kaštijuna.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!