Ljudska glupost ugrozila životinje i obitelj koja živi od poljoprivrede

21.06.2023.

17:56

Autor: Sandra Špoljar/Regionalni dnevnik/HRT

Zapaljeno sijeno obitelji Kukovec

Zapaljeno sijeno obitelji Kukovec

Foto: HTV / HRT

Iz sela blizu Čakovca stiže nam zaista bizarna priča. Nepoznati počinitelj namjerno je zapalio stotine bala sijena na farmi krava obitelji Kukovec koja već godinama od poljoprivrede živi. Uz materijalnu štetu, ova ljudska glupost uznemirila je obitelj, ali i životinje koje su se našle blizu vatrene stihije.


Prije nekoliko dana oko 17 sati još uvijek nepoznata osoba zapalila je 160 bala sjena i slame obitelji Kukovec. U Podturen su ubrzo dojurile cisterne s nekoliko desetaka gasitelja iz šest vatrogasnih društava. Svježe osušeno sijeno nije se moglo spasiti.

- Šteta je velika, jer to je hrana za životinje, za posao kojim se bavimo godinama. Ne tražiš nikoga ništa i žalosno je kad ti se to dogodi. I suze su mi išle i sve znam da je to muka. Moji moraju ići pitati da im daju, jer krave ne znaju i teško je, kaže vlasnica farme Anika Kukovec. Zahvaljuje svima koji su im već pomogli.

Neki mještani misle da bi počinitelj mogao biti crnokosi muškarac visok oko 180 centimetara koji je u bijeloj majici s plavim prugama, neposredno prije požara viđen u blizini.

Krave u šoku daju 50 litara manje


Krave na farmi su još u šoku, pa umjesto uobičajenih 400 litara mlijeka dnevno, sada daju 50 litara manje. Kukovci su kooperanti varaždinske Vindije. Šteta se mjeri u tisućama eura. Obitelji je ponuđena pomoć u balama, a dobili su i parcelu od općine Domašinec. Anika Kukovec zahvaljuje svima koji su im već pomogli.

Nažalost, ovakva ista nevolja Kukovce je zadesila i prije tri godine kada im je jedne proljetne noći također bilo zapalio sjeno. Je li riječ o istom počinitelju i zbog čega im se to događa, ne mogu niti pretpostaviti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!