15:30 / 17.05.2020.

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik 2/IMS/HRT

Tko sutra kreće u školu?

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Iako mnogi priželjkuju da se uskoro svi vrate u škole, od viših razreda osnovne škole do srednjoškolaca, to se, kako doznajemo, ipak neće dogoditi.
Iako se ovih dana čini da su svi izašli na ulice, rijetko ćete  sresti 18-godišnjake. Naveliko se pripremaju za maturu ili završne ispite u strukovnim školama.

Upravo oni iz strukovnih zanimanja od sutra, zbog prakse, mogu i u školu. A i njihovi mentori.- Sutra očekujemo veći broj ljudi jer će naše kolege dolaziti na konzultacije oko obrane završnih radova, rekla je Zdenka IVančić iz Elektrostrojarske obrtničke škola u Zagreb.

U nekim školama bez prakse je nemoguće završiti školovanje.

- Mi smo strukovna škola, posaditi rajčicu i pokazati putem društvenih mreža je ogromna razlika, rekla je Željka Tolić iz Agronomske škole u Zagrebu.

U jednoj od najboljih strukovnih škola, onoj u Zadru, obranu završnog rada  organizirat će kombinirano - dio na daljinu, dio u školi.

- Tako da će npr. soboslikari svoju obranu završnog rada raditi na praktičan način u školi, na pristojnoj udaljenosti, svatko sam, rekao je Tihomor Tomčić, ravnatelj Strukovne škole"Vice Vlatkovića" u Zadru.

U popularnoj koprivničkoj Obrtničkoj školi obrazuju učenike  za čak 29 zanimanja.

- Škola će i dalje sutra ostati prazna, njih 159 mora izaći na završne ispite i obranu ćemo organizirati 6.6., rekao je ravnatelj Obrtničke škole u Koprivnici Zlatko Martić.

I dok se učenici završnih razreda uz epidemiološke mjere vraćaju u škole, oni maleni i dalje većinom prate nastavu od kuće. Tako i učenici prvog razreda  učiteljice Đurđe Trupinić koju su najprije gledali u Školi na trećem, a sada im predaje od kuće.

- S mojim učenicima je lijepo raditi i na daljinu i na blizinu, nije važno koji je medij, rekla je Trupinić.

Iako mnogi priželjkuju da se uskoro svi vrate u škole, od viših razreda osnovne škole do srednjoškolaca, to se, kako doznajemo, ipak neće dogoditi.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!