10:23 / 20.02.2020.

Autor: HRT/Hina

Tko sve može postati glavni državni odvjetnik

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je da će uskoro ocijeniti je li potrebno da tajne službe ipak provjeravaju dužnosnike.
Dok se ne provede procedura izbora novog glavnog državnog odvjetnika na toj funkciji će biti Zlata Hrvoj-Šipek, prva zamjenica Dražena Jelenića.
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković naglasio je važnu novost u proceduri, a to je javni poziv koji će omogućiti kandidatima koji ispunjavaju uvjete da se sami jave. Dosad je glavnog državnog odvjetnika birala Vlada.

VIDEO: Letica čita navodnu masonsku zakletvu
- Otvoreno: Tko su masoni i smiju li sudjelovati u vlasti?
- Gabrić pokazao poruke koje je razmjenjivao s Jelenićem
- Gabrić: Ispravni masoni prijavljuju svoju pripadnost

Peđa Grbin
, član saborskog Odbora za pravosuđe, govorio je novinarima u Hrvatskom saboru o proceduri u vezi s izborom glavnog državnog odvjetnika. Nada se da bi taj proces mogao biti završen za dva mjeseca.

- Ako znamo da nekog na funkciju zamjenika državnog odvjetnika imenujemo deset ili 20 godina nakon što je ušao u sustav, onda je potpuno jasno da bi takva osoba trebala proći sigurnosnu provjeru jer situacija koja je bila prije deset ili 20 godina nije i ne može biti ista kao što je danas. Svi oni koji poštuju zakon, bez obzira na to što ta provjera nije baš najugodnija nemaju se čega plašiti, kazao je Grbin novinarima u Saboru.

Nada se da će postupak imenovanja novog glavnog državnog odvjetnika započeti u najkraćem mogućem roku nakon razrješenja sadašnjeg. Imajući u vidu rokove propisane Zakonom o državnom odvjetništvu, vjeruje da bi taj postupak mogao biti okončan za otprilike dva mjeseca.

Na pitanje novinara može li se za mjesto glavne državne odvjetnice kandidirati bivša čelnica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Dalija Orešković, Grbin je rekao da ne vidi razloga zašto ne bi.

- Ne znam koliki joj je radni staž, ali ako ispunjava uvjete, ne vidim zašto se ne bi mogla javiti, kazao je i na potpinje novinara potvrdno odgovorio u vezi s time bi li ona bila prihvatljiva SDP-u, kazao je Grbin za N1.  

Podsjetio je da je tijekom rasprave o sadašnjem Zakonu o državnom odvjetništvu i Zakonu o državnoodvjetničkom vijeću ukazao na problem koji postoji ne samo kod glavnog državnog odvjetnika nego i kod zamjenika i županijskih državnih odvjetnika koji prilikom napredovanja ne prolaze sigurnosnu provjeru.

Na pitanje bi li trebalo urediti da članovi Državnog odvjetništva ne mogu biti masoni, Grbin je odgovorio da je potrebno regulirati mogu li ne samo članovi Državnog odvjetništva nego i drugih pravosudnih tijela, dakle, suci, ustavni suci i drugi biti članovi društava koja su tajna, nisu transparentna, ali jednako tako i društava koji od svojih članova zahtijevaju određeno ponašanje koje nije nužno u skladu s Ustavom, koji za pravosudne dužnosnike treba biti jedino sveto pismo.

Bošnjaković: Ocijenit ćemo jesu li provjere dužnosnika potrebne

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je da će uskoro ocijeniti je li potrebno da tajne službe ipak provjeravaju dužnosnike jer smatra da su kvaliteta i staž najvažnija referenca, a najavio je i novost raspisivanja javnog poziva za funkciju državnog odvjetnika.

- To ćemo ocijeniti u idućih nekoliko dana jer postoje čak i prigovori vezani za te sigurnosne provjere - da nije u redu da obavještajna zajednica ima toliku značajnu ulogu u imenovanju. Najvažnija referenca su kvaliteta, staž i takve stvari. A što se tiče nekih uvjeta sigurnosne zajednice bilo je i takvih prigovora pa ćemo to ocijeniti i vidjeti, rekao je ministar Bošnjaković novinarima uoči sjednice Vlade. 

Na komentar da se često događaju propusti, rekao je da znaju da se događaju takve stvari, ali i da je slučaj ostavke državnog odvjetnika Dražena Jelenića zbog članstva u masonskoj loži "drastičan primjer". 

- Nije ovo situacija gdje je državni odvjetnik napravio nešto nezakonito i imao greške u radu. Radi se o situaciji da članstvo u takvoj organizaciji koja je tajna, čiji su članovi tajni, nije prihvatljivo vezano za posao koji on obavlja, ocijenio je Bošnjaković. 

Što se tiče procedure imenovanja novog državnog odvjetnika ponovio je da će Hrvatski sabor donijeti odluku o razrješenju, a nakon formalnog prestanka mandata, Državno odvjetničko vijeće ima rok od 30 dana da uputi javni poziv kandidatima koji ispunjavaju uvjete.

Javni poziv kandidatima također traje od 15 do 30 dana, a nakon toga Državno odvjetničko vijeće to šalje Vladi, Vlada šalje Saboru i saborskom Odboru za pravosuđe te to tada ide na plenarnu sjednicu. 

- Javni poziv je novost jer je do jučer procedura bila takva da nije bilo javnog poziva, nego je Vlada od svih kandidata nekoga izabrala. Nije važno u ovom trenutku imamo li mi ili ne neka imena jer će javni poziv omogućiti ljudima koji ispunjavaju uvjete da se jave, rekao je ministar.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je da je propust bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića što je zatajio podatak da je član lože slobodnih zidara te kako je to trebao reći prilikom kandidature. Na pitanje je li normalno da Jelenić nije prošao sigurnosnu provjeru, Radman kaže kako uvijek postoji moralna odgovornost te kako je svakog ministra premijer Andrej Plenković pitao postoji li nešto što bi bilo dobro znati. Odgovarajući novinarima treba li postojati sigurnosna provjera za kandidate za glavnog državnog odvjetnika, Grlić Radman kaže kako ne može prejudicirati neku odluku. Kazao je i da on nije mason te "da ne zna zašto bi i bio jer je on osobno rimokatolik". 

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović kazao je kako ne bi imao problema s time da se nad ministrima provode sigurnosne provjere, pa čak i one povremene.

- Nemam problem s tim, koliko mi je poznato zakon to ne predviđa, ali ukoliko postoji takva mogućnost nemam ništa protiv, smatra Aladrović. Na pitanje treba li onda mijenjati zakon s obzirom na situaciju s Jelenićem, Aladrović naglašava kako bi se o tome moglo razgovarati. Kazao je i da "se neke stvari trebaju i odgovori na određena pitanja reći osobama koje imenuju ministre".

- Sigurno je njegov (Jelenićev) najveći propust ako nije tu informaciju podijelio s nadležnima, zaključio je Aladrović.

Oleg Butković, ministar prometa, mora i infrastrukture, kazao je novinarima uoči sjednice Vlade kako smatra da bi svi dužnosnici, ranga poput glavnog državnog odvjetnika, trebali proći sigurnosne provjere.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!