Građani u strahu od novih potresa - Kuk: Jača je seizmička aktivnost

11.02.2022.

07:51

Autor: I.Z./HRT

Krešimir Kuk

Krešimir Kuk

Foto: HRT / HTV

Tlo na Banovini i dalje ne miruje. Jutros u 7 sati i 33 minute seizmografi Seizmološke službe zabilježili su prilično jak potres s epicentrom kod Donje Budičine, pet kilometara južno od Petrinje. Magnituda potresa iznosila je 3,8 prema Richteru. 

Intenzitet u epicentru V - VI stupnja EMS ljestvice. Potres se osjetio u Petrinji, Sisku i okolnim mjestima. Za sada nema informacija o eventualnoj šteti. Prema dojavama građana, potres se osjetio i u Zagrebu. 

Krešimir Kuk: Pojačana seizmička aktivnost

- Zabilježili smo poprilično jak potres, s epicentrom oko 5 kilometara jugoistočno od Petrinje. To je područje aktivno u zadnje vrijeme. Ovaj se potres osjetio na širem području, čak i u Zagrebu, izjavio je za HRT seizmolog Krešimir Kuk. Dodao je ljudi na Banovini svakodnevno osjete potrese, a kojom će se magnitudom oni osjetiti to se ne može se znati. Ponovio je da je na tom području nešto jača seizmička aktivnost, pa u tom smislu treba promatrati i ovaj potres.
Sastao se Stožer za obnovu

Stanovnici Banovine kažu kako ih je potres jutros probudio, pa su istrčali iz svojih kontejnera i kućica, javila je za Dnevnik u podne novinarka Tamara Marković iz sela Donja Budičina, u blizini epicentra. 

Izvijestila je kako se jutros sastao i Stožer za obnovu. Na sastanku je istaknuto kako će uz dvije kuće čija je gradnja počela prošli tjedan, uskoro krenuti i gradnja njih još 12. U planu je do kraja mjeseca početi gradnju još 50, a ukupno je ugovorena gradnja 168 kuća.

Što se tiče konstrukcijske obnove, u tijeku je priprema dokumentacije za 400 objekata, a nekonstrukcijski je dosad obnovljeno 1400 kuća. Trenutačno se obnavlja njih tisuću, dodala je novinarka. 

"Ovo je izgleda najdulji bio, nije bilo ugodno", "Izgledalo je dosta zastrašujuće, bili smo se malo opustili i sad nas je opet vratilo na početak", "Skoro da nema dana da se potres ne osjeti", samo su neki od komentara građana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!