14:13 / 27.10.2020.

Autor: M.M./Studio 4/IMS/HRT

Točno u ponoć počelo je novo razdoblje televizije u Hrvatskoj

-

-

Foto: - / -

Točno u ponoć, puštanjem u rad novog sustava odašiljanja televizijske slike na odašiljaču "Đuro Podboj" u Baranji, počelo je novo razdoblje televizije u Hrvatskoj.
Točno u ponoć, puštanjem u rad novog sustava odašiljanja televizijske slike na odašiljaču "Đuro Podboj" u Baranji, počelo je novo razdoblje televizije u Hrvatskoj. Riječ je o prelasku na DVB-T2 tehnologiju.

➡️
Prelazak na novi DVB-T2 sustav započeo 27. listopada 2020.    

- DVB-T2 tehnologija modernija je od postojeće zemaljske digitalne tehnologije. Osim standarda odašiljanja tu je i novi standard kodiranja koji se označava oznakom hevc, rekao je Miran Gosta, ravnatelj HAKOM-a.

Istaknuo je da nova tehnologija mnogo bolje sažima programe koji se prenose u digitalnom multiplexu i omogućuje bolju kvalitetu slike.

- Građani u cijeloj Hrvatskoj imaju mogućnost gledati televiziju u HD razlučivosti što je znači da je kvaliteta slike četiri puta bolja, rekao je. 

Na pitanje hoće li kvaliteta slike ovisiti o prijamniku rekao je da hoće, ali da će prvenstveno ovisiti o televizoru. 

- Televizor mora moći omogućiti rezoluciju HD kvalitete. Ako je neka niža rezolucija, bit će opet bolja nego dosadašnja koja je bila u standardnoj kvaliteti. A sam prijamnik mora moći omogućavati prijam DVB-T2 signala i mora imati oznaku hevc.

Istaknuo je kako mnogi građani već imaju takve televizore jer su na tržištu dostupni posljednje tri godine. 

- Oni koji nemaju takav televizor trebali bi kupiti dodatni uređaj set top box čija se cijena kreće od 150 - 200 kuna i dostupni su u svim trgovinama, rekao je Gosta.

Na pitanje gdje su bili najčešći problemi sa signalom slike Gosta je rekao u mjestima gdje reljef ne omogućuje dobro rasprostiranje signala.

- To su obično kotline u brdskim područjima i za njih je potrebno postaviti dodatne uređaje.

Kad je riječ o otocima, rekao je da mnogi imaju dodatne odašiljače i pretvarače.

- Imali smo u prošlosti problem sa signalom iz Italije koji je 2010. ometao prijam naših programa, ali uz naše članstvo u EU-u uspjeli smo očistiti smetnju iz Italije.

Istaknuo je i da se nastavlja emitirati na istim frekvencijama i da bi trebao biti čist signal kao i dosad.

Dodao je i da pojavi li se ikakakav problem, građani mogu nazvati besplatni broj 0800 8097, a sve upute kako se spojiti na novi signal dostupne su i na internetskoj stranici: gledajbezbrige.oiv.hr
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!