09:56 / 25.10.2018.

Autor: P.F./HRT

'Todorić bi trebao biti svjedok pokajnik'

-

-

Foto: - / -

Bilo bi sjajno kada bi Ivica Todorić došao natrag u svoju domovinu. Imam želju da on bude u svojstvu svjedoka-pokajnika, rekao je glavni tajnik Živog zida Tihomir Likanić.
U emisiji HRT-a Studio 4 o Agrokoru i izručenju Ivice Todorića govorili su Igor Kolman saborski zastupnik Glasa te Tihomir Likanić, glavni tajnik Živog zida.

"Bilo bi sjajno kada bi Ivica Todorić došao natrag u svoju domovinu. Mislim da i on to priželjkuje. Osobno imam želju kada bi on bio u svojstvu svjedoka-pokajnika". Postoje dva procesa Agrokora - do veljače, ožujka 2017. do kada je on upravljao kompanijom i ono što se poslije dogodilo. On bi onda mogao reći koje su sve političke struje i silnice stajale iza njega i iza toga uspjeha. On tu kompaniju nije sigurno stvorio bez političke potpore, uvjeren je Likanić.

Ivica Todorić: Po trnju do zvijezda i natrag

Drugi dio, promjena vlasničke strukture kompanije "nasilnom" i netransparentnom preuzimanju Agrokora, je ono o čemu mi govorimo i na čemu smo temeljili naše kaznene prijave. On danas ima priliku iznijeti neke nove dokaze upravo na temelju iskaza svjedoka koji su nastali organski iz naše kaznene prijave. Radi se o kompleksnom postupku koji sigurno ima umiješanu i politiku u sebe. Trebao bi svjedočiti u Hrvatskoj o svim okolnostima koje su se događale od početka Agrokora - od dvedesetih godina do danas, smatra.
Ročište o izručenju Ivice Todorića: Imaju li odvjetnici 'asa u rukavu'?
Je li izvanredna uprava pogodovala smjernicama i informacijama američkom fondu?

Postoje dosta ozbiljne sumnje da je tome bilo tako. Gotovo na dnevnoj bazi izlaze dokumenti i prepiske između tih sudionika tog procesa koji bacaju veliku sjenu na cijeli proces. Čini se da je proces zagađen dobrim starim hrvatskim običajem ortačkog kapitalizma po kojem je nekim dopušteno sve, a nekima ništa. To je nešto što zaista treba pod hitno ispitati. Radi se o ogromnoj privatnoj kompaniji u koju je država ušla na vrlo netransparentan način. Nakon toga je došlo do ozbiljnih sumnji da je cijeli proces zagađen uključujući do razine teških kaznenih djela i da su u to upleteni visoki hrvatski dužnosnici ili bivši visoki dužnosnici. Ivica Todorić bi sigurno imao puno za reći o tome. Bilo bi dobro da izađe pred hrvatske sudove, rekao je Kolman.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!