Todorić i ostali oslobođeni zbog nedostatka dokaza

07.10.2020.

08:20

Autor: B.A./M.Š./HRT/Hina

default error photo
Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić i njegovi suoptuženici oslobođeni su danas na Županijskom sudu u Zagrebu.
Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić i njegovi suoptuženici danas su na Županijskom sudu u Zagrebu nepravomoćno oslobođeni optužbe za zlouporabu na štetu te tvrtke u vrijednosti od 1,25 milijuna eura, u takozvanom slučaju "mali Agrokor".

➡️ Spis "Todorić": 2760 sati čitanja
➡️ Todorić: Optužnica - povijesna sramota pravosuđu RH

Na optuženičkoj klupi uz Todorića su bili nekadašnji Agrokorovi menadžeri Ante Huljev i Piruška Canjuga te četvrtooptužena Nicole De Rossi. Presudu je objavilo sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Maje Štampar Stipić, koja je rekla da nije dokazano da su Todorić, Huljev, Canjuga i De Rossi počinili kaznena djela na način kako im se to stavlja na teret u optužnici. Da bi bili proglašeni krivima, dodala je, mora biti dokazan svaki navod iz činjeničnog opisa.- No u ovom postupku činjenični navodi iz optužnice u odnosu na prvo - do četvrtooptuženika nisu dokazani. Nakon ovako provedenog dokaznog postupka, jedina ispravna i na zakonu utemeljena odluka je oslobađajuća presuda u odnosu na sve optuženike, poručila je Štampar Stipić.

Sutkinja je podsjetila da ni jedan od ispitanih svjedoka nije potvrdio kako je trećeoptužena Piruška Canjuga tražila od prvooptuženog Todorića i drugooptuženog Ante Huljeva da pribave nepripadajuću dobit za švicarsku tvrtku Sigman Invest AG. ' To nije proizašlo niti iz jednog materijalnog dokaza, dodala je Štampar Stipić.Prema mišljenju sudskog vijeća, za oslobađajuću presudu je bio ključan iskaz svjedoka Valentina Vičiča, koji je izjavio da je na temelju ugovora s Huljevim obavio posao za Agrokor.

- Čak je i svjedok optužbe, koji je kupio Sigman Invest AG, potvrdio da je vidio dokumentaciju o poslu koji je obavio Vičič. Taj posao je u konačnici bio uspješan te je prethodio Agrokorovoj kupnji Mercatora, dodala je sutkinja u objašnjenju presude.

Todorić: Monstruozna lažna optužba

Todorić je nakon presude rekao da su ih optužile osobe koje su otele privatnu imovinu, Agrokor, da bi sakrili svoj kriminal. Iznio je kritike i optužbe na račun vlasti, uključujući premijera Andreja Plenkovića.

- Danas mogu slobodno kazati da je tužiteljstvo poslalo u sud jednu monstruoznu lažnu optužbu koju je ustvari izradila Borg grupa, Ante Ramljak, naravno, pod pokroviteljstvom njihovog upravitelja Plenkovića, rekao je Todorić. Dodao je kako misli da je danas svima jasno u koju su situaciju HDZ i Plenković doveli našu državu.- Najgori smo po korupciji, sudstvu i tako dalje. Nakon četiri godine. Borim se da raskrinkam korupciju i imam dokumentaciju. Vidjet ćete kad to izađe van što se u našoj državi događalo, poručio je Ivica Todorić nakon presude.

Nobilo: Ovo je fijasko; DORH najavio žalbu

Odvjetnik Piruške Canjuge Anto Nobilo rekao je da je ovo jedina moguća presuda, "s važnom porukom prema DORH-u - ne možete podizati optužnice bez iti jednog jedinog dokaza". "Ovo je po meni fijasko", poručio je.Iz DORH-a su najavili žalbu. Suprotno braniteljima, tužiteljica Karolina Dragičević je rekla da oslobađajuću presudu nije doživjela kao fijasko, a smatra "da je sudsko vijeće donijelo pogrešnu odluku, pogrešno ocijenivši dokaze, što je dovelo do pogrešnih zaključaka o odlučnim činjenicama zbog čega će podnijeti žalbu."

Smatra da se trebalo analitički pristupiti ocjeni isprava i personalnih dokaza jer nedostatak isprava u predmetu, posebno kad se radi o poslovanju gospodarskih subjekata, nije logično nadoknađivati personalnim dokazima, što je ovdje bio slučaj.

Što je tvrdilo tužiteljstvo

Tužiteljstvo je tvrdilo da su Todorić kao predsjednik Uprave Agrokora i Huljev kao izvršni direktor financija u koncernu 2013. zlouporabili položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarske tvrtke za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

➡️ Analiza: Presuda Todoriću i nepovjerenje u pravosuđe

Švicarska tvrtka time se, prema optužnici, nepripadno materijalno okoristila, dok je koncern oštećen za 1,25 milijuna eura. De Rossi, kao odgovornu osobu švicarske tvrtke, tužiteljstvo tereti da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge.

Trećeokrivljenoj Canjugi, nekadašnjoj članici Uprave Agrokora, stavljalo se na teret da je sudjelovala kao poticateljica prvookrivljenog i četvrtookrivljenice. U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga.

Ivica Todorić je još od studenoga 2017. pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna, a Državno odvjetništvo je u tom, glavnom dijelu slučaju Agrokor, optužnicu podignulo 15. rujna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!