07:17 / 08.11.2018.

Autor: D.M./HRT

Todorić ostaje u istražnom zatvoru, vraćen u Remetinec

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Kako je istražni zatvor određen zbog opasnosti od bijega Todorićevi branitelji ponudili su jamčevinu, koju sud nije prihvatio i najavili žalbu.
Sudac istrage odbio je zahtjev bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića da se brani sa slobode. Todorić se vraća u istražni zatvor u Remetincu. Sudac je odlučivao je dva zahtjeva: prijedlogu obrane da Todorića puste na slobodu jer je ispitana većina svjedoka, ali i novom zahtjevu tužiteljstva da ga se zadrži u zatvoru, ovoga puta zbog opasnosti od bijega. Todorićevi branitelji ponudili su jamčevinu, koju sud nije prihvatio. Odvjetnici su najavili da će se žaliti na ovu odluku i iskoristiti sva pravna sredstva da Todorić izađe iz zatvora. 

Pozicija nema komentara, opozicija ih opet napala zbog Agrokora


Ivica Todorić dovezen u istražni zatvor u Remetincu (VIDEO)
Ivica Todorić uhićen pa pušten uz jamčevinu od 100.000 funti

Nakon ročišta Todorić je vraćen u zatvor u Remetinec. Njegovi odvjetnici vjeruju da bi iskaz pred tužiteljima mogao dati sljedećeg tjedna.

17.51 - "Ponudili smo istu jamčevinu od 118 tisuća funti i iste mjere opreza, kao i u Londonu. Očito postoje razlike između hrvatskog i britanskog pravosuđa i hrvatski standardi su viši, ironično je kazala odvjetnica Jadranka Sloković nakon ročišta. Sudac je rekao kako nema osnova produžavati priču zbog svjedoka do kojeg tužiteljstvo ne može doći, dodala je. Sudac smatra da se nedostupnost Todorića zadnju godinu dana može tumačiti kao bijeg, potvrdio je Čedo Prodanović. Iako se Todorić u to vrijeme nije krio, dodao je.

Istraga protiv Todorića pokrenuta je prošle godine, zbog sumnje da je iz posrnulog koncerna izvukao više od milijardu kuna. Neslužbeno, istraga se vodi i zbog:

1. lažiranja financijskih izvještaja u kojima je Agrokor lažno prikazivao poslovanje s dobiti
2. zloporabe novca namijenjenog za provedbu izlaska Agrokora na burzu
3. izvlačenja novca putem tvrtke kćeri kojim je zatim plaćao privatne troškove
4. prikrivenog financiranja koncerna radi prikrivanja stvarnog stanja duga
5. U drugoj istrazi, pokrenutoj potkraj prošle godine, provjeravaju se nezakoniti zajmovi koje je investicijski fond Nexus Private Equity dao Agrokoru preko tvrtke Nexus ulaganja

16.15 - Dolazak Ivice Todorića na Zagrebački županijski sud.

16.10 - Čedo Prodanović uoči ročišta je izjavio kako su 'očekivanja slojevita'. Mi smo uvijek optimistični, kazala je Jadranka Sloković.

15.00 - Na Zagrebački županijski sud stigao je prijedlog obrane za ukidanje istražnog zatvora Ivici Todoriću, a zatim i prijedlog ŽDORH-a da mu se odredi istražni zatvor zbog opasnosti od bijega. Na današnjem ročištu u 16.30 odlučivat će se o tom prijedlogu, potvrdio je glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić. Na pitanje jesu li ispitani svi svjedoci, rekao je da nije ispitan jedan svjedok "koji se prema podacima u spisu nalazi u Švicarskoj i njegovo ispitivanje će biti provedeno zamolbenim putem".

14.15 - Predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio je da će od Ivice Todorića, koji je jučer izručen Hrvatskoj, biti zanimljivo čuti o čemu je u vezi s Agrokorom razgovarao s premijerom i ministrima te tko mu je pomagao u stvaranju poslovnog carstva, ističući kako su ondje gdje je Todorić završio u Agrokoru nastavili ortaci iz grupe Borg. Više pročitajte ovdje.

13.20 - Jadranka Sloković, odvjetnica Ivice Todorića, rekla je nakon posjeta Todoriću kaio je on zadovoljan uvjetima u istražnom zatvoru u Remetincu. U sobi je s još jednim okrivljenikom i čeka što će se dalje događati. Ponovila je kako smatra da nema uvjeta za produljenje istražnog zatvora jer su ispitani svi svjedoci, a jedan koji nije ispitan, nedostupan je pravosuđu. Misli da je to Hans Christian Jacobson koji se nalazi izvan Europe. "Todorić nije pobjegao, nego se zatekao u to vrijeme u Engleskoj, gdje je preispitao postoji li osnova da se izruči RH", dodala je. Ustvrdila je da ni odvjetnici ne mogu mnogo toga shvatiti iz optužnice jer ni u jednom trenutku nitko ne tvrdi da je novac izvlačio na svoj privatni račun.

12.15 - Glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić kazao je kako nema informacija da je tužiteljstvo odustalo od ispitivanja nedostupnog svjedoka. Međutim, dodao je, "ako je tako izjavio sudac Turudić - onda je to vjerojatno točno". Objasnio je proceduru. "Todorić je tek sinoć primio rješenje o istražnom zatvoru i ima pravo na tzv. osobnu žalbu o kojoj sudsko izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda treba odlučiti tri dana nakon podnošenja. "Tek nakon toga sudac istrage prosljeđuje spis izvanraspravnom vijeću na odluku. Todorić ne mora biti nazočan", pojasnio je. Dodao je da se Todoriću može odrediti istražni zatvor po nekoj drugoj osnovi. 

12.10 - Agrokor je bio zavod za zapošljavanje, ministarstvo socijalne skrbi za političare, smatra Nikola Grmoja. "Kada bi Ivica Todorić izašao s tim povjeljivim informacijama, s druge strane i oni imaju određene povjerljive informacije dogodio bi se jedan nuklearni rat. Ovdje imamo jedan hladni rat, prijetnju nuklearnim oružjem i sa strane Ivice Todorića i sa strane onih koji su mu svih ovih godina pomagali", kazao je. Više pročitajte ovdje.

12.05 - Premijer Andrej Plenković, na službenom putu u Helsinkiju, odbio je komentirati slučaj Ivice Todorića, uz objašnjenje da je riječ o pravosudnom pitanju. Više pročitajte ovdje.

12.00 - Malo poslije 11.30 u Remetinec su stigle Todorićeva supruga Vesna i odvjetnica Jadranka Sloković. "Mi smo žalbu predalii nemamo šta povlačiti. Tražili smo prijedlog da se ukine istražni zatvor, s obzirom na to da su svi svjedoci ispitani", potvrdila je odvjetnica.

11.46 - Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić ponovio je kako se odustalo od ispitivanja dvaju svjedoka. Kazao je kako je ŽDO suca istrage Luburića službeno obavijestio o tome, a na pitanje zašto ga iz tužiteljstva demantiraju odgovorio je: "Što im ja mogu. To su podaci iz službenog spisa, zašto bih ja to izmišljao".

10.40RTL je javio kako su im iz Državnog odvjetništva potvrdili da nisu odustali od ispitivanja ni jednog od svjedoka u ovom slučaju te naglasili kako nije točna tvrdnja suca Ivana Turudića. Naime "Većina svjedoka ili svi već su ispitani. Sad je to opet opcija Državnog odvjetništva hoće li ono staviti novi prijedlog za određivanje istražnog zatvora po novoj osnovi, ali pričekajmo nekoliko dana pa ćemo znati kakva će biti sudska odluka", izjavio je predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić u sinoćnjoj emisiji Otvoreno. Više pročitajte ovdje.

10.00 - Od 9 sati Todoriću su dopušteni posjeti odvjetnika. Koje su mu sve opcije na raspolaganju nakon što dođe pred suca istrage, iznio je HRT-ov reporter Andrej Rašljanin. Može se očekivati da će odvjetnici uložiti žalbu na odluku o istražnom zatvoru. Više je scenarija. Prema jednome Todorić može već danas biti pušten, budući da je jedini svjedok kojega DORH još treba ispitati - nedostupan. On se može ispitati videovezom, ali postoji i opcija da DORH odustane od ispitivanja. Za razliku od tog scenarija, sudac istrage može zaključiti kako osim opasnosti utjecaja na svjedoke postoji i opasnost od bijega te bi Todorić u Remetincu mogao ostati do daljnjega.

7.30 - Izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj bila je tema radijske emisije ''U mreži Prvog''. Gostovali su bivši državni odvjetnik Berislav Živković, odvjetnik Krešimir Krsnik i bivši ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Miroslav Mihoci. ''Osobno, da se zateknem bilo gdje u svijetu i da čujem da postoji nalog za provođenje istrage, ja se ne bih vratio u Hrvatsku. Ne vjerujem baš puno hrvatskom pravosuđu, niti vjerujem u ovo sve što se događa. Mislim da je to jedno lijepo veliko kazalište koje se narodu hrvatskom prikazuje'', rekao je Krsnik. Više pročitajte ovdje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!