11:39 / 05.09.2018.

Autor: HRT

Todorić pred sudom u Londonu

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u srijedu je ocijenio da očekuje izručenje odbjeglog osnivača Agrokora Ivice Todorića jer cijeli postupak koji se vodi u Londonu ide prema izručenju.
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ocijenio je da očekuje izručenje odbjeglog osnivača Agrokora Ivice Todorića jer cijeli postupak koji se vodi u Londonu ide prema izručenju.

Kazao je i da je, ako dođe do izručenja, samo stvar tehnike kako to ostvariti između hrvatskog ministarstva unutarnjih poslova i nadležnih britanskih službi te kako vjeruje da bi taj postupak potrajao deset do dvadeset dana.

Todorić cijelo vrijeme tvrdi da je došao u Veliku Britaniju kako bi mogao koristiti sve pravne mogućnosti koje mu britansko zakonodavstvo nudi jer se protiv njega u Hrvatskoj vodi politički progon, javila je Silvana Skočajić. O tome će njegovi odvjetnici sutra pokušati uvjeriti suce te da Todoriću daju još jednu priliku na žalbeni proces. Ako sud prihvati argumente odvjetnika i odobri žalbeni proces, onda bi cijela priča mogla potrajati još nekoliko mjeseci, pa čak i godinama, dodala je Skočajić.

Visoki sud je u srpnju odbio Todorićevu žalbu na prvostupanjsku presudu od 23. travnja prema kojoj on treba biti izručen Hrvatskoj. Nakon što mu je odbijena žalba Todorić je zatražio od suda još jednu priliku da ga se sasluša, što mu se i odobrilo. Ročište je dogovoreno za 6. rujna. Ako Todorić ne uspije uvjeriti sud u svoje argumente, odluka o izručenju postaje pravomoćna.

Sutkinja Westminsterskog suda Emma Arbuthnot odobrila je 23. travnja izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj, ne prihvativši nijedan argument Todorićeve obrane da je on žrtva političkog progona.

Todorićeva obrana je svjedočenjem dvoje svjedoka nastojala dokazati postojanje političkih motiva za njegov progon, zatim da u Agrokoru nije bilo financijskih nepravilnosti te da DORH još nema dovoljno čvrstih dokaza za potvrđivanje optužnice.

Ako Visoki sud i nakon saslušanja odbije njegove argumente, odluka o izručenju postaje pravomoćna i njegovo izručenje prepušta se policijama Velike Britanije i Hrvatske koje trebaju dogovoriti pojedinosti postupka predaje.

Rok za izručenje je deset dana od dana pravomoćnosti, a taj se rok može produljiti na dodatnih deset dana ako iskrsnu neki problemi. Postoji još jedna mogućnost za odgodu izručenja, a to je da se pozove na zdravstvene probleme, čime bi samo kupio malo vremena, ali izručenje ne bi mogao izbjeći.

Todorić je uhićen lani 7. studenog u Londonu, kamo se sklonio nakon izbijanja afere Agrokor, temeljem europskog uhidbenog naloga koji je raspisala Hrvatska, a istog je dana pušten na slobodu uz jamčevinu od sto tisuća funti i mjere opreza.

Prvostupanjskom presudom o izručenju od 23. travnja Todoriću su određene malo strože mjere nadzora, pa se od tada mora javljati policiji svaki dan, umjesto dva puta tjedno kao prije presude te ne smije napuštati svoj stan između 21 i 7 sati. Prije je ta obveza vrijedila od 23 do 4 sata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!